Home » БЪЛГАРИЯ » Велизар Енчев, говорител на пенсионерските съюзи: Без нощната тарифа на тока 1 милион пенсионери ще минат на свещи
Velizar Enchev bg pensioneri

Велизар Енчев, говорител на пенсионерските съюзи: Без нощната тарифа на тока 1 милион пенсионери ще минат на свещи

С декларация се обявяваме против либерализацията на енергийния пазар, отпадането на нощната тарифа за електропотребление и ускореното въвеждане на еврото в България

Това каза говорителят на пенсионерските съюзи Велизар Енчев по време на пресконференция преди дни.

Той обясни, че в края на 2023 г. Народното събрание е приело промени в Закона за енергетиката, предложени от енергийното министерство и подкрепени от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС и ДПС.

Енчев уточни, че те предвиждат всички битови потребители да излязат на енергийния свободен пазар през 2026 г., а от първи юли тази година Националната електрическа компания да престане да бъде обществен доставчик на електроенергия. Почти половината български пенсионери ще бъдат подложени на енергиен „геноцид“, ако на 1 юли 2024 г. се либерализира енергийният пазар в България, посочи той.

Говорителят на съюзите каза още, че ако планираното отпадане на нощната тарифа на тока се случи, около един милион пенсионери „ще се върнат в XIX век“ и „ще преминат на свещи“. Той изтъкна, че съюзите се противопоставят и на философията на т. нар. зелена сделка. Най-бедната и най-болната държава в Европейския съюз няма финансовия, икономическия или социалния ресурс, за да си позволи отказ от лева и приемане на еврото през 2025 г., отбеляза Енчев и допълни, че България може да влезе в еврозоната, когато доходите ни се изравнят поне със заплатите и пенсиите в Централна и Източна Европа.

Ние, пенсионерите, сме на последно място по икономически възможности в Европа, но в същото време на първо място по пасивност, смята Стефан Груев – председател на „Съюз на пенсионерите 2004“.

По думите му българските пенсионери не използват потенциала, който имат, като количество и качество, защото сред тях има хора, които доскоро са управлявали страната. Ние сме тези, които не помагаме на самите себе си, коментира Груев.

Според председателя на „Нов съюз на пенсионерите“ Петър Петров около 60% от цялото пенсионерско съсловие са подложени на „геноцид“ заради пенсиите, които получават.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?