Home » KO4 STORY » Веска Чернева е единствената в света, направила над 5200 различни хартиени снежинки / СНИМКИ
Веска Чернева е единствената в света направила над 5200 различни хартиени снежинки / СНИМКИ

Веска Чернева е единствената в света, направила над 5200 различни хартиени снежинки / СНИМКИ

Не успяла да влезе в „Гинес“ заради липса на достатъчно средства

78-ГОДИШНАТА ЖИТЕЛКА НА СТАРАТА СТОЛИЦА ВЕСКА ЧЕРНЕВА Е ЕДИНСТВЕНАТА ЖЕНА В СВЕТА, ИЗРАБОТИЛА НАД 5200 РАЗЛИЧНИ ХАРТИЕНИ СНЕЖИНКИ. Този рекорд е неоспорим, тъй като следващата в класацията е рускиня, но с едва хиляда бройки.

Ръкоделията на изтънчената майсторка пленяват с изящност, разнообразие и оригиналност, а нейната история с изработването им започва още през 80-те години на миналия век. Преди една Нова година се оказала без пари, притисната от заеми и сама с три деца. Въпреки че работела в две администрации, Веска Чернева се справяла трудно. Но това не я отчаяло.

В нея се родила идеята да направи сама празничната украса. Взела си ножичка и хартия, след което започнала да изрязва снежинки. Залепила ги навсякъде в стаята, включително по мебелите и прозорците.

КОГАТО ДЕЦАТА СЕ ПРИБРАЛИ ВКЪЩИ, ЗАВАРИЛИ ИСТИНСКА СНЕЖНА ПРИКАЗКА И СЕ ЗАРАДВАЛИ, ЧЕ ТЯХНАТА УКРАСА Е УНИКАЛНА. Така Веска Чернева започнала да изрязва снежинки за всяка Нова година, докато един ден станали толкова много, че ги наредила в целия си дом. Получило се нещо като изложба, която привлякла съседите. Една от тях се обадила в държавната телевизия и от „Първи канал“ дошли да се срещнат с майсторката на ръкоделията.

Първата голяма изложба на нейните снежинки се случила през 2005 година в Русе. Кръстила я „Снежна приказка“, а на място дошли толкова много хора, че се побрали трудно в изложбените зали. На място дори заварила жени, които заплитат с кукички модели от нейните снежинки.

ПО ТОВА ВРЕМЕ ВЕСКА ЧЕРНЕВА ИМАЛА ИЗРАБОТЕНИ 3000 БРОЙКИ. ТОГАВА СЕ РОДИЛА И ИДЕЯТА ДА КАНДИДАТСТВА ЗА РЕКОРДИТЕ НА „ГИНЕС“.

Оттам обаче й обяснили, че няма как да я включат, ако не изработи най-голямата снежинка в света. Тя се амбицирала и започнала да прави планове как да реализира тази своя мечта. От „Гинес“ получила цялата необходима документация с изискванията. Задачата обаче се оказала непосилна не заради липса на талант и желание, а поради липса на средства и добри условия.

Веска Чернева имала намерение да създаде действително огромна снежинка с размери от над 15 метра, но за това освен материали й било необходимо и специално място. Известен бизнесмен в София й предложил да финансира изработването, но Веска Чернева отказала, защото той поискал на целия филм при заснемането на направата да присъства фирменото му лого. След това никой повече не пожелал да съдейства за изработването, но майсторката на ръкоделията не се отказала. Направила пробна 3-метрова снежинка, която трябвало да бъде част от голямата, а към момента същинската реализация е спряна…

ВЕСКА ЧЕРНЕВА НЕ МОЖЕ ДА СИ ОБЯСНИ КАК ВСЕКИ ПЪТ СНЕЖИНКИТЕ СЕ ПОЛУЧАВАТ РАЗЛИЧНИ.

Твърди, че мозъкът й е като компютър, който обаче не може да повтори една и съща снежинка втори път. Заради големия й талант тя получава и наградата „Българските рекорди“. От БНТ й връчват специална статуетка, с която я признават за недостижима в направата на красивите снежинки.

Веска Чернева работи като счетоводител през целия си живот. Твърди, че годините отлитат, а плановете остават назад, както се е случило и с рекордите на „Гинес“. Майсторката казва, че не може да настигне времето, не вярва и че всичките снежинки могат да се изложат на едно място. На табла има направени около 2000, а за останалите са необходими време и средства.

Все пак през 2010 г. тя е правила изложба в операта в София и в Дома на културните дейци в Сливен. Надява се да се намери място красивите ръкоделия да бъдат изложени в пълния си блясък и във Велико Търново.

А ТАЛАНТИТЕ НА ВЕСКА ЧЕРНЕВА СА МНОГОСТРАННИ. ТЯ ШИЕ И ГОБЛЕНИ, ИМА ИЗРАБОТЕНИ НАД 50, КОИТО СЪЩО СА ПРЕДСТАВЯНИ В ИЗЛОЖБА.

Освен това има и издадена книга с поезия, разкази и есета, която носи заглавието „Душата ми е музика“. На корицата е записана като Веси Чернева, защото по думите й не си харесва последното „ка“ в първото име. Има и псевдоним – Снежа Милева, който е напълно в унисон с нейното хоби да изработва красиви и неповторими снежинки.

Михаил МИХАЛЕВ / Борба

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?