Вече 2 милиона години Родопите крият тайната на Безсмъртното цвете:

Rodopite kriqt tainite na bezsmurtieto

България е благословена с много лечебни растения, познати на народа ни от древни времена. И докато някои са доста популярни и днес, то едва ли сте чували за т.нар. Безсмъртно или Възкръсващо цвете, наричано още Съкровището на Родопите.

Това нежно растение което съществува вече 2 милиона години, а най-популярно е името му Орфеево цвете ( Безсмъртниче, Родопски Силивряк).

Орфеево цвете

Установено е, че орфеевото цвете, наричано още Родопски силивряк, Родопска хаберлея (Haberlea rhodopensis), Каберлия, Китара, Безсмъртниче, Стирака, Шапива билка е предледников реликт, като съществуването му датира от преди около 2 милиона години. Растението е балкански ендемит и защитен вид на територията на страната ни.

Родопският силивряк някога е бил разпространен в цяла Европа, преди ледниковия период. Сега освен на територията на България и по-точно на няколко места в Родопите, орфеевото цвете има ограничено разпространение и в съседна Гърция. Вирее на скалисти места, влажни и сенчести. Открити са малки находища от него в Стара планина.

Цветето е открито най-напред в Родопите през 1834 г., а става достояние на науката като нов род през 1835 г. благодарение на изследователя на Балканите, унгарецът Имре Фривалдски. Той му дава името на своя учител – унгарският ботаник Haberle.

Цветето е известно със способността си да изпада в състояние на анабиоза, като след навлажняване да се възстановява (продължава развитието си). Учени са установили, че продължителността на безжизненото му състояние може да бъде от порядъка на 31 месеца.

В този аспект, когато чуждестранни ботаници са поискали семена от него, българските им колеги са им изпратили хербаризирани растения. След поливане за определен период от време, те преминават в жизнеспособна форма. Заради това свое свойство, родопският силивряк е наричан още „възкръсващо растение“.

Има данни, че родопската хаберлея може да се съхрани и за период от 3 до 11 години. В научни изследвания е установено, че биохимичните реакции в растението са на ниско енергийно ниво. Така растение изсушено до 98%, може да запази жизнеспособността си благодарение на оставащите несухи 2% от него.

Когато попадне при ниски температури, то замръзва без да изсъхва. Поставено при положителни температурни условия, то се възстановява за около 1 час. Цветето е и свръхчувствително. При затъмнение на слънцето от облак, то свива цветната си чашка, а огрято на ново се разтваря.

Безсмъртничето, тъй като е със статут на защитено, не трябва да се изтръгва. Ако искате да си го имате у дома, може да откъснете листенце от него, дори и сухо, което да заровите в почва и да започнете да го поливате. То бързо ще се съживи и ще прорастне на ново.

Лечебни свойства и приложение на орфеевото цвете

Учени смятат, че ако от орфеевото цвете успеят да направят лекарство, то ще удължава живота на хората. Когато се влага в козметични продукти ще действа подмладяващо

Ефекти от употребата на чая: подобряване обмяната на веществата, изчиства организма от мазнини, повишава елестичността на кръвоносните съдове, предпазване от склероза, хипертония, инфаркт; изчезване на признаци като виене на свят и шумове в главата; подобрява гладкостта и заздравява кожата, пише Фрамар.бг

Твоят коментар

Be the first to comment on "Вече 2 милиона години Родопите крият тайната на Безсмъртното цвете:"

Какво мислите?