Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Вечна класика – яйца по панагюрски. Направете си ги вкъщи, ето най-пълната и доста лесна рецепта
яйца по панагюрски

Вечна класика – яйца по панагюрски. Направете си ги вкъщи, ето най-пълната и доста лесна рецепта

Сирене по шопски, омлет, яйца по панагюрски – сещаме се за тези ястия винаги, когато хладилникът е празен, а ние умираме от глад и нямаме време за приготвяне на сложни рецепти с много съставки.

Освен в графата „аламинути” рецептата за яйца по панагюрски влиза и в графата „любими традиционни български ястия”. Вкусна и лесна за приготвяне, рецептата за яйца по панагюрски е подходяща и за всеки новак в кухнята.

Ето и необходимите продукти за четири порции:

яйца – 8 броя,
кисело мляко – 400 грама,
сирене – 100 грама,
краве масло – 20 грама,
червен пипер – 1/2 чаена лъжица,
чесън – 2 скилидки.

Начин на приготвяне:

Първо пригответе основата за всяка порция яйца по панагюрски. Натрошете сиренето и го разбъркайте с киселото мляко. Ако обичате чесън нарежете 2-3 скилидки на ситни парченца и ги добавете към киселото мляко и сиренето.

Получената смес разпределете в четири дълбоки чинии. В голяма тенджера сипвате вода и я слагате да заври. След като заври добавяте 1 чаена лъжица оцет и ½ чаена лъжица сол. Дърпате тенджерата от котлона и от ниско чуквате яйцата едно по едно. Връщате тенджерата с яйцата на котлона и оставяте да поврят 2-3 минути, ако обичате рохки яйца, или 5 минути, яко предпочитате вашите яйца по панагюрски да са по-твърди. Яйцата трябва да се забулят.

Когато яйцата са готови, ги извадете с решетъчна лъжица и поставете по две във всяка чиния. В тиган разтопете маслото, след което добавете червения пипер и разбъркайте за 20-30 секунди. Внимавайте пиперът да не загори, защото това ще развали вкуса на вашите яйца по панагюрски. Добавете от запържения червен пипер във всяка порция.

За украса, а и за освежаване на вкуса може да добавите и ситно нарязан магданоз към всяка порция яйца. Да Ви е вкусно и не забравяйте да споделите рецептата с Вашите приятели.

About Тодор Тодоров

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*