Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Взех акъла на бабите с тази Домашна баница – лесна като детска игра, а с този номер корите не се точат:
Взех акъла на бабите с тази Домашна баница - лесна като детска игра а с този номер корите не се точат:

Взех акъла на бабите с тази Домашна баница – лесна като детска игра, а с този номер корите не се точат:

Ако обичате домашно приготвени баници, но не сте много сръчни в разточването или разтягането на тънки кори, то запишете тази рецепта, защото ще я правите често.

Приготвя се много подобно на прочутата Суканица, а за плънка можете да използвате каквото ви харесва. Ето какво ви трябва за Домашната баница с кори без точене:

Домашна баница с кори без точене

Продукти:

(измерени с чаша от 200 мл, за тава с диаметър 40 см)

3 чаши топла/хладка вода

1 торбичка суха мая (10 г)

1 супена лъжица захар

1,5 малки лъжички сол

6 чаши брашно (може да варира – повече или по-малко)

За намазване:

1 жълтък + 3 с. л.

мляко

За плънката:

500 г сирене + 1 чаша крема сирене или извара

още 125 г разтопено масло

Приготвяне: 

Първо трябва да се активира маята, но тъй като използваме суха мая, ще пропуснем тази стъпка. В дълбока купа се слага маята с лъжица захар и се добавя топлата вода. Разбъркайте добре, за да се разтворят съставките.

След това започнете постепенно да добавяте брашното, като заедно с брашното добавете една и половина чаена лъжичка сол. Първо се разбърква с лъжица, докато се сгъсти тестото, след което се доомесва на ръка. Ще ви трябват приблизително 6 чаши брашно, но това количество може да варира.

лепкаво тесто

Тестото трябва да е меко и леко да лепне за ръцете. Покрийте със стреч фолио и оставете на топло място без течение, за да втаса и бухне, докато удвои обема си, около час.

тесто за баница

Докато тестото втасва, пригответе плънката. В случая става въпрос за сирене, което трябва да се натроши, а за да е по-кремообразно, добавете чаша крема сирене или прясна извара. Разбира се, можете да добавите и спанак или нещо по ваш вкус.

Втасалото тесто се разстила върху набрашнен плот. Все още е меко и лепкаво, така че внимателно оформете топка с помощта на брашното. Разделете тестото на приблизително 4 равни части и всяка част оформете на топка.

тесто на части

Намажете всяка топка отгоре и отдолу с разтопено масло. След това така намазани с мазнина започнете да разстилате топчетата с пръсти, като започнете от средата, после навън. Не ви трябва точилка, защото тестото е меко и лесно се разточва само с ръце.

Намажете кората с масло и оставете настрана, докато разточите останалите три. Отгоре кората се поръсва със сирене (пълнеж) и се „напъхва“ с пръсти още малко в тестото. Полейте с малко разтопено масло, след което покрийте с втора кора отгоре.

кора със сирене

Разстелете отново от плънката, намажете с малко разтопено масло и повторете процеса до изчерпване на материала (оставете малко от плънката). Завършете с кора, която трябва само да намажете с разтопено масло отгоре.

редене кори

С длани се разтегля още малко, след това се разполовява кората, след което върху едната половина отново се слага от плънката и се покрива с другата, така че да се получи нещо като правоъгълник.

две кори

Разтегнете отново с ръце, за да оформите двете части в правоъгълник, след това го разрежете и него наполовина и отново поставете двете части една върху друга. По този начин ще получите нещо като бутер тесто, но много по-вкусно, защото има и сиренце.

тесто на ленти

След това изрежете тънки ленти с ширина около 1,5 см. Усучете лентите спираловидно (както изцеждате кърпа), след което ги наредете като ги съедините с предходната, под формата на охлюв, в 40 см тава, предварително намазнена.

усукана лента тесто

Така подредената баница се покрива с фолио или кърпа и се оставя да втаса за 15-30 минути, докато удвои обема си. След това я намажете с разбит жълтък, към който сте добавили малко прясно мляко и я сложете да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса, докато се зачерви хубаво.

баница охлюв

баница във фурната

Да ви е сладко!

домашна баница

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?