Горещи новини

Виенски кюфтета – по-сочно и вкусно месо не сте яли! Отхапеш ли, топи се в устата!

Виенски кюфтета - по-сочно и вкусно месо не сте яли! Отхапеш ли топи се в устата!

Любими на всички са известните Виенски шницели, известни със специфичното си приготвяне, при което се запазва цялата сочност на месото, а след изпичане то остава меко и много вкусно.

По същия начин може да се приготви и кайма, която трябва да се омеси предварително с няколко съставки, които ще й придадат още повече сочност.

Всяко домакинство има своя собствена рецепта за кюфтета или бургери, като към сместа от кайма се добавят различни съставки, които увеличават обема, но и вкуса на месото. Опитайте този път тези Виенски кюфтета, ще останете възхитени. Стават много сочни и вкусни и със сигурност ще ги правите редовно. Ето какво ви трябва:

кюфтета с масло

Виенски кюфтета

Продукти: 

  • 500 г кайма
  • 150 г настъргано сирене чедър (може и друг вид, като пармезан например)
  • 2 с.л. гъсто кисело мляко или заквасена сметана
  • 2 ч.л.

лук на прах/гранули

2 с.л. нишесте

50 мл студено мляко

сол, черен пипер и подправки по ваш вкус

За паниране:

  • 2 яйца
  • брашно и галета колкото е необходимо
  • олио за пържене

За гарнитура: 

сварени пресни картофи, поръсени със ситно нарязан магданоз или зелен лук

За салата:

  • „айсберг“ или обикновена маруля
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 3 супени лъжици оцет
  • 3 супени лъжици мед
  • 2 чаени лъжички горчица
  • сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: 

Каймата се слага в дълбока купа, добавя се настърганото сирене чедър (или кашкавал по избор), добавят се две супени лъжици сметана или гъсто кисело мляко, 50 мл студено прясно мляко, нишесте, сол и черен пипер на вкус.

кайма с подправки

Към сместа добавете две супени лъжици лук на прах (на гранули), а ако слагате пресен лук, го смелете и изцедете добре от течността. В този случай разбъркайте добре и ако прецените, че сместа е малко по-рядка, отколкото трябва, добавете още малко нишесте.

кайма за шницели

Смесете каймата с останалите съставки до пълното хомогенизиране на сместа. Покрийте с фолио или торбичка, след което оставете в хладилника да стегне и поеме всички вкусове.

Междувременно пригответе салатата и дресинга. Измийте, нарежете зеленчуците, след което ги подправете с всички изброени съставки. Разбъркайте добре и оставете в хладилника до сервиране. През това време сварете младите картофи, след което подгответе съставките за пържене.

Счупете две яйца в купа и ги разбийте с вилица. В друга чиния сложете брашно, а в трета чиния синя смляна галета (хлебни трохи). С намазнени ръце се взема от каймата и се оформят малко по-големи кюфтета от обикновено (като шницели).

оормяне кюфтета

Потопете всяко кюфте първо в брашното, така че да се покрие хубаво от всички страни, след това в разбитите яйца и накрая в галетата.

паниране кюфтета

панировка кюфтета

кюфтета в галета

Така панираните кюфтета се запържват в загрято на умерена температура олио. Когато се запекат и от двете страни се изваждат върху решетка или хартиена салфетка.

пържене кюфтета

панирани кюфтета

Виенски кюфтета

След това ги наредете в тава, застлана с хартия за печене, върху всяко кюфте сложете парченце масло колкото лешник и ги сложете в загрята фурна да се пекат още 15 минути на 90-100 градуса. Поднесете с гарнитура от варени картофи и свежа салата.

кюфтета по виенски

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Be the first to comment on "Виенски кюфтета – по-сочно и вкусно месо не сте яли! Отхапеш ли, топи се в устата!"

Какво мислите?