Новините на фокус
Home » КЛЮКАРНИК » Виктор Николаев е потресен от доцент Кунчев
Виктор Николаев е потресен от доцент Кунчев

Виктор Николаев е потресен от доцент Кунчев

Тежката тема за злоупотребата у нас с антибиотици и всички вреди, които тя носи, се превърна в централна за сутрешния блок на Нова телевизия в петък.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев беше основният събеседник и обясни за пореден път това, което вече доста хора знаят, но въпреки това пренебрегват.

Той даде интересни подробности, как прекаляването с антибиотици при лечение прави бактериите резистентни.

Така това, което ни разболява, става по-силно от самите лекарства.

Доц. Ангел Кунчев обаче каза нещо, което порази съвсем реално водещият Виктор Николаев, както и вероятно огромна част от зрителите.

Когато имаме останали антибиотици, в никакъв случай не трябва да ги хвърляме в коша с общата смет, заяви главния държавен здравен инспектор.

„Аз не познавам един човек, който го прави това“, заяви Николаев, който явно за пръв път чуваше нещо подобно.

„Къде трябва да ги занесе човек?“, това попита водещият очевидно силно разтревожен от думите на Кунчев.

„Попитайте в аптеките“, това беше отговорът, който получи и който едва ли е бил много полезен на някого. Доц. Кунчев каза, че заплахата е същата, като да се хвърлят батерии в битовата смет. Той обаче така и не даде конкретен отговор къде са местата, където е правилно да се изхвърлят ненужните антибиотици.

Антибитиците си изливат в реките на България

Кунчев обясни, че България преди две години е била в „златната“ среда в Европа по отношение на употребата на такива лекарства. Сега обаче тя е в челна позиция по прием на антибиотици в Европа заедно с Полша и Гърция.

Главният държавен здравен инспектор каза също, че започват сериозни изследвания на отпадните води и на реките в България, където е открито притеснително замърсяване с антибиотици.

За това, какво може всеки сам да прави, за да помогне в справянето с резистентността, Кунчев заяви, че не бива да се самолекуваме с какъвто антбиотик намерим. Задължително е също целият курс на приемане да се изпълнява стриктно и докрай, както е предписан, дори и да се почувстваме излекувани по-рано.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?