Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Внимавайте, когато ви боли в горната лява част на корема! Ето пълна карта на болката в корема!
Внимавайте когато ви боли в горната лява част на корема! Ето пълна карта на болката в корема!

Внимавайте, когато ви боли в горната лява част на корема! Ето пълна карта на болката в корема!

Това ще ви помогне по-точно да определите колко силна е болката! ТОВА Е ВАЖНО ДА ЗНАЕТЕ ВСИЧКИ!

Можете да почувствате болка в корема в различни форми и размери: понякога остра, понякога тъпа, понякога дърпаща, понякога болезнена. Защото в тази област се извършват толкова много важни функции на нашето тяло и има много възможни причини.

В допълнение към нашите органи, ние също имаме множество нервни окончания в стомаха си: причината за стомашна болка може да бъде всичко – от страх или стрес до преяждане… или, разбира се, нещо по-сериозно.

Областта на болката ви дава голям намек за това, което може да се случва.

1. Среден ляв корем

Ако болката ви е около височината на талията от лявата страна, това може да показва бъбречна инфекция или камъни в бъбреците. Ако също боли при уриниране и има запек, тогава не забравяйте да се консултирате с лекар. Бъбречна инфекция е много вероятно.

Ако не, тогава може да е свързано с лумбалния гръбначен стълб.

2. Среден централен район

Ако имате тъпа болка в центъра на корема, около или точно над пъпа, това може да е признак на апендицит (особено ако става по-силно, когато се движи надолу вдясно, имате гадене) или панкреатит. Ако болката се засили, трябва да се консултирате с лекар.

3. Среден десен корем

Ако болката е от дясната страна на височината на кръста, това може да е проблем и с бъбреците ви или да е свързано със запек. Друга причина може да бъде дивертикулит, когато по стената на дебелото черво растат кисти.

4. Долна лява област

Повечето чревни проблеми ще бъдат индикации с болка в долната част на корема. Жените също изпитват крампи в тази област и обикновено от двете страни.

5. Долна централна част на корема

Болката под пъпа може да е резултат от инфекция на пикочните пътища или възпалително заболяване на червата. Жените могат да страдат от състояние, свързано с репродуктивните органи. (Не забравяйте да посещавате редовно вашия гинеколог!)

6. Долно вдясно

Болката от едната страна на долната част на корема може да е признак на напрегнат мускул или претоварване като цяло. Но ако тази болка се появява често, тогава трябва да посетите Вашия лекар. И ако имате остра, утежняваща болка в долния десен ъгъл, не забравяйте да проверите за други симптоми на апендицит, за да видите дали такава диагноза е възможна.

7. Горна лява част на корема

Ако болката ви е в горната лява част на корема, тогава коремът е вероятната причина. Друга възможност е язва или проблем с панкреаса. Ако болката е интензивна и се влошава бързо, камъните може да са заседнали в жлъчния мехур или жлъчния канал. Посетете Вашия лекар, ако болката не изчезне в рамките на 1-2 дни.

8. Горна средна

Болката точно в горната част на корема често е свързана с рефлукс, киселинност или друг проблем със стомаха или края на хранопровода. Отново, в зависимост от точното усещане за болка, може да има и язва или камъни в жлъчката.

9. Горен десен

Болката в горната дясна част на корема може да е признак на язва в тънките черва (язва на дванадесетопръстника). Причината често е прекомерна секреция на стомашен сок.

Ако болката в корема продължава повече от няколко дни, се препоръчва консултация с медицински специалист. Бъдете упорити и продължавайте да търсите правилната диагноза, дори ако първата консултация с лекар не е изяснила диагнозата: понякога може да отнеме известно време, за да разберете какво се случва, защото има толкова много причини. (Особено ако е причинено от храна или стрес, или два може би най-усложняващи фактора…)

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?