Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Внимание! Китайци шпионират компютрите на децата ви чрез популярна игра?
Китайци шпионират компютрите на децата ви

Внимание! Китайци шпионират компютрите на децата ви чрез популярна игра?

В мрежата се появиха твърдения, че Fortnite и приложението, което я стартира, всъщност е шпионски софтуер, научи ko4.

Една от най-популярните компютърни игри на пазара в света, която в последната година стана и хит сред подрастващите бургазлии и българи, се оказва част от шпионска схема на Китай. Поне това твърди в Редит, потребителят u/notte_m_portent в публикация в огромния онлайн форум.

Фортнайт (Fortnite) е безплатна игра от типа battle royale, която поставя на бойното поле 100 играчи в битка за живота си от тип „всеки за себе си“. Сред младежите на Бургас във възрастовата група между 10 и 20 години тя основна тема на разговор. За да се играе обаче, е необходимо да се изтегли специално приложение (лаунчер), създадено от основателите на играта – Epic Games. Според потребителя, който е изложил детайлно аргументите си в дълга публикация, лаунчерът на играта се използва като spyware за… китайското правителство.

Оказва се, че още при стартирането на приложението, компютърът ви започва да отдава по-голяма част от процеусрната си мощ, за да го поддържа – дори, когато е минимализирано. Това е именно и първата характерна черта на програми, които правят нещо по-различно от оригиналното им предназначение.

На първо място лаунчерът следи всички процеси на компютъра ви. После започва да следи и променя и библиотеките (.dll файлове), а накрая започва дори и да следи руут сертификатите ви – файловете, които са в основата на сигурността на всеки софтуер, потвърждаващи, че определен софтуер принадлежи на неговия създател. За финал u/notte_m_portent пише: „Но най-голямото притеснение на всички е проследяването нали? E, лаунчерът на Epic Games прави и това, и то доста. Вижте какво софтуерът „иска“ от компютъра ви. Вижте и сладкия „tracking.js”(Java Script)”.

Това всичко е само предястието на финалното твърдение на потребителя, което всъщност е напълно вярно – Над 40% от всички акции на Epic Games – създаделите на въпросната програма, се държат от китайския гейминг конгломерат Тенсент.

От компанията отричат информацията. Съоснователят на компанията – Тим Суийни дори отдели огромна порция от времето, за да опровергае някои от твърденията.

„Ние не следим никого. Всички решения на компанията минават през мен, като мажоритарен собственик на акциите, а Тенсент притежават по-малко от 50% от тях и следователно могат само да получават дивиденти от печалбите на Epic Games“

„Сегашните посочени проблеми са останки от опита ни да направи всички социални прибавки към Fortnite възможно най-бързо. Моя е вината, че накарах екипа да работи супер бързо. След като проблемите вече са извадени наяве, ще работим усилено да ги поправим“, каза още Суийни.

За някои потребители обаче това изобщо не е достатъчно и останалите дори малки песъчинки конспиративна мисъл у тях, свързват всичко изложено до тук с факта, че китайския гейминг конгломерат Тенсент всъщност е „придатък“ на китайското правителство и като такъв те шпионират всички потребители, играещи Fortnite. Същата корпорация държи и сериозен дял в другата най-популярна игра на пазара в България – League of Legends.

Флагман

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?