Home » KO4 STORY » Впечатляващата история на Баба Неделя – учителката, която обучава хиляди българки
Впечатляващата история на Баба Неделя - учителката която обучава хиляди българки

Впечатляващата история на Баба Неделя – учителката, която обучава хиляди българки

Омъжена е за най-малкия вуйчо на Васил Левски 

С дъщеря си ушива знамето за Разловското въстание 

Родена като Неделя Делюва Гульова, впоследствие става Неделя Петкова Караиванова, но накрая остава в историята като Баба Неделя.

Трите имена са и три различни стъпки от израстването на достойната българка. Малкото момиченце от Сопот, което получава елементарна грамотност, се превръща в учителка на хиляди български момичета, омъжва се за най-малкия вуйчо на Васил Левски, а пратеник на Апостола й дава изключително важна мисия за Разловското въстание. Баба Неделя извървява много достоен житейски път, което ни вдъхновява да й посветим материал.

Включва се активно и в борбата за освобождение на България
Включва се активно и в борбата за освобождение на България

Неделя Петкова е родена на 13 август 1826 година в Сопот – град, който по това време още е в пределите на Османската империя. Плахи са първите й стъпки в живота, след като получава елементарна грамотност по взаимоучителната метода в Сопотския девически манастир. Счита, че това не й достатъчно, и се самообразова.

Станислава Караиванова
Станислава Караиванова

Достойната българка е само на 19 години, когато се омъжва за най-малкия вуйчо на Васил Левски – търговеца Петко Караиванов, който е брат на майка му Гина. След време мъжът й умира от холера и оставя жена си с пет деца, бременна с шесто. Неделя вече се сблъсква с първите изпитания в живота си, но това не сломява духа й.

Дъщерята помага за изработката на знамената
Дъщерята помага за изработката на знамената

Бележитият ни възрожденец Найден Геров забелязва огромен потенциал в Караиванова и по негова препоръка става учителка в новооткритото девическо училище в София. Започва да предава знания, когато е на 32-годишна възраст, и остава на позицията си в светата обител в продължение на три години. Там работи със Сава Филаретов – изтъкнатия просветен деец и общественик от Възраждането, който отваря първото девическо училище в историята на България.

Знаме, ушито по заръка на Васил Левски
Знаме, ушито по заръка на Васил Левски

Първоначално Неделя Петкова среща много трудности, но след година вече има 200 ученички. През годините броят на нейните възпитанички расте и хиляди българки са образовани под нейното вещо преподаване. По-късно е учителка в Самоков (1862-1864), Кюстендил (1864-1865), Прилеп (1865-1866), Охрид (1868-1869) и Велес (1870-1871).

Байракът, който извезват за Разловското въстание
Байракът, който извезват за Разловското въстание

Редом с образователния си принос за страната ни баба Неделя извършва и други добри дела. Докато е учителка в девическото училище Прилеп, организира за първи път честване на празника на светите братя Кирил и Методий.

По време на престоя си във Велес през 1870 година се включва в местния революционен комитет, поддържащ връзки с Българския революционен централен комитет (БРЦК). Един ден във временния дом на баба Неделя пристига пратеник на Васил Левски и й поставя задача – да изработи знаме, за което й е изпратен модел. За да завършат работата си навреме, тя и дъщеря й Станислава работят денонощно. За зла беда един ден хазяинът им Георги Колев ги предупреждава, че са разкрити. Но с хладнокръвие двете навреме скриват и спасяват знамето.

Но след разкритието, че просветителката е част от революционния комитет, следва прогонване от Велес. С подкрепата на Зографския манастир Баба Неделя основава смесено българско училище във Вардарския квартал на Солун. Неуморният й дух не я оставя да бъде единствено учителка и участва в борбата на местното население срещу гъркоманите. В този период от живота си създава дружество „Българска зора“ в Солун. Първоначално това е женско формирование, но след това е разкрита и мъжка секция към него.

Дружеството, макар че има културно-просветен характер, поддържа църковно-националните стремежи и борби, училищното дело, организира националните празници и защитава интересите на българското население в околните села. В него участват първоначално учителките Ст. Банчева, Екатерина Хр. Архимандритова, свещеник Иван Панчов и други. В сблъсъците със силната прогръцка пропаганда в Солун у дейците на дружеството се създава убеденост за необходимостта от борба. В края на 1875 година около сдружението се създава революционна група, която впоследствие участва в организирането на Разловското въстание през 1876 година.

Паралелно баба Неделя съдейства за изпращането на български девойки на учение в Русия. И така стига до нов значим момент в живота си – да ушие второ знаме с дъщеря си, което е използвано по-късно в Разловското въстание. Бунтът на българското население, наричан още Малешевско въстание, е част от Априлското въстание в областите Малешево и Пиянец (днешна Северна Македония) от 1876 година срещу Османската империя.

Въстанието в село Разловци избухва преждевременно на 7 (19) май, когато в селото пристигат османски данъчни чиновници. Те са нападнати от чета от 60 души начело с Димитър Беровски и поп Стоян. Една група въстаници остава да пази укрилото се в горите население, а втора тръгва към Митрашинци, където попада на османска част.

В сражението Беровски е ранен, а поп Стоян, поп Иван Попгеоргиев и Костадин Карчов се загубват от основната чета. Те правят опит да се укрият в Рилския манастир, но са разкрити. Поп Стоян се самоубива в Хрельовата кула, а поп Иван и Карчов успяват да избягат в Белград и по-късно се присъединяват към четата на Ильо войвода. Въстанието е потушено жестоко.

Баба Неделя доживява Освобождението и първоначално заживява в Кюстендил, а след това се установява в София. Неслучайно площад в сърцето на столицата, точно до сградата на НДК, носи името на достойната българка.

Умира в София на 1 януари 1894 година. Погребана е в Парцел 0 на Централните софийски гробища. А морският нос Баба Неделя на остров Ливингстън в Антарктика е наименуван точно на днешната ни героиня, чието дело заслужава да не остава потънало в забравата.

Източник: България днес

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?