Горещи новини

Време за зеле стана – Когато го купувате, задължително обърнете внимание на следното

Време за зеле стана-Когато го купувате задължително обърнете внимание на следното

Мнозина смятат, че по петната с тъмен цвят върху зеленчуците може да се съди, че те са отглеждани без химикали, но всъщност не е така.

Тъмните петна по листата на зелето обикновено показват наличие на гъбички.

Когато купувате зелка, на първо място я обърнете и погледнете кочана й. Притиснете го с пръсти – той трябва да е бял и твърд.

Също така по него не би трябвало да има никаква слуз, мазнина или течност, а да е сух. Здравото зеле е със стегнати и плътно долепени едно до друго листа, които са избистрени, сочни и добре изпълнени, а не меки и сбръчкани. Макар и да са малки на размери, зелките не бива да бъдат леки.

Зелето е един от най-достъпните зеленчуци на пазара. То не само е вкусно, но е и също толкова полезно за здравето на човек. Благодарение на него си набавяме огромни количества витамини и минерали. Да не говорим за това, че то е изключително предпочитано от хора, борещи се с излишните килограми.

Истината е, че малцина се замислят, когато избират този зеленчук. Не си дават сметка, че съществуват отличителни белези, подсказващи ни дали е откъснато скоро, добри ли са вкусовите му качества и струва ли си да го прибавим към кошницата с покупки.

Как да разпознаем дали зелето е добро за консумация?

Според не малко от хората петната по най-горния слой на зеленчука са маркер за това дали е отглеждано с химикали или не. Те смятат, че по този критерий могат най-лесно да се ориентират.

Винаги обаче може да разберете дали си струва да закупите няколко зелки, след като ги обърнете и стиснете силно с ръце кочана. Задължително той трябва да е светъл и твърд.

Листата на здравото зеле са изпънати и стегнати. Това е ясно доказателство, че зеленчукът ще бъде сочен и вкусен. Ако зелето е старо – листата му ще са сбръчкани.

Няма значение от размера, зелето никога не бива да е леко. Това е още едно доказателство, че не трябва да го купувате.

Надяваме се да сме ви били полезни и благодарение на споделеното с вас да успеете сами да побирате здраво и вкусно зеле!

Твоят коментар

Be the first to comment on "Време за зеле стана – Когато го купувате, задължително обърнете внимание на следното"

Какво мислите?