Home » ЗА ДАМИТЕ » Всички знаете за сол и оцет, но ето какво добавям аз във водата на яйцата и няма нито едно пукнато!
Kak da svarim qicata bez da se pukat

Всички знаете за сол и оцет, но ето какво добавям аз във водата на яйцата и няма нито едно пукнато!

Великден наближава и всяка домакиня, която ще боядисва яйца, започва да преравя мрежата за нови идеи за боядисване или пък за съвети как да не се напукат яйцата при варене.

От Ко4 попаднахме на един много интересен трик, който наскоро бе открит от опитни домакини и с помощта на който яйцата се приготвят перфектно. Всеки знае, че към водата трябва да се добавят сол и малко оцет или една чаена лъжичка сода бикарбонат, за да се запази черупката твърда, без пукнатини.

Но този път домакините откриха, че много ефективен метод е да добавите няколко клечки кибрит или няколко клечки за зъби. Колкото и странно да звучи, домакините обясниха, че кибритените клечки или клечките за зъби предотвратяват изтичането на белтъка, дори ако има малка пукнатина в черупката.

Няма обяснение за това, но много професионални готвачи са забелязали, че този метод работи. Не слагайте твърде много клечки, достатъчно е да поставите 3-5 броя във вряща вода. След 10 минути варене, когато яйцата се охладят, проверете за повреди.

Ето за какво да внимавате:

Внимавайте да не сварите яйцата веднага след като ги извадите от хладилника. Студените яйца всъщност се напукват много лесно при готвене. Така че, преди да започнете да ги варите, извадете ги от хладилника и ги оставете да престоят няколко часа на стайна температура. Това правило важи и при приготвяне на тесто.

Когато ги поставяте в тенджера, внимавайте да няма твърде много яйца в тенджерата. Ако варите повече яйца, най-добре е да ги разделите в две или повече тенджери. Ако ги сложите да се варят в тенджера, е по-вероятно да се блъскат по време на варенето, а това също може да доведе до напукване. Трябва да има достатъчно пространство между тях. Поставете ги в купата много бавно и внимателно, за да не се напукат при удряне на дъното на купата.

Трябва да залеете със студена вода яйцата, които ще сложите в тенджерата. Не забравяйте да предвидите поне 2 см вода върху яйцата. Налейте водата бавно. След това добавете половин чаена лъжичка оцет към водата и добавете сол, за да стане водата достатъчно солена.

Оцетът е особено важен за предотвратяване образуването на пукнатини в черупката на яйцата. Включете котлона на среден огън и изчакайте водата да заври, след което намалете котлона и варете на слаб огън, докато се свари яйцето.

За съжаление, няма гаранция, че някое яйце няма да се счупи. Зависи и от вида на яйцето, което сте закупили. Въпреки това, ако се придържате към тези методи, шансовете ви за успех се увеличават драстично.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?