Дюнер – “гордостта” на всяко арабско заведение за бързо хранене
От друга страна пък е доказано, че печенето на скара или пърженето не са едни от най-здравословните алтернативи за приготвянето на храна, пишат от bb-team
Основно рискът идва от консумацията на месо с изтекъл срок на годност или лоша обща хигиена в заведението.
Сосове в дюнерите
От Агенцията по храните алармират, че твърде често сосовете към дюнерите са с изминал срок на годност или просто високите температури са ги скапали, поради което консумацията им води до тежки хранителни натравяния. Освен това инспекторите разясняват, че масовата практика сосовете да се оставят на пряка слънчева светлина, а не в хладилник води до завъждането на опасни болестотворни микроорганизми в тях.
По тази причина експертите заявяват, че само 2 хапки от сандвич, гарниран с опасен сос могат да ни навлекат сериозни здравословни проблеми. От Агенцията по храните все пак заявиха, че непрекъснато правят проверки на павилионите за храни на открито, но при все съветват хората в жегите да наблегнат на по – леките храни и да избягват т.н.р джънк фууд.
Експерти предупреждават, че в горещия сезон най-опасно е да си купим сладолед или дюнер от улицата – най-вече заради начина на съхранение.
Снимки: интернет