Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Всички хвалят баниците на бабите си, аз пък обожавам тази от леля – по НОВА рецепта, а като почнеш, няма спиране!
Всички хвалят баниците на бабите си аз пък обожавам тази от леля - по НОВА рецепта а като почнеш няма спиране!

Всички хвалят баниците на бабите си, аз пък обожавам тази от леля – по НОВА рецепта, а като почнеш, няма спиране!

У дома я наричаме лелина баница, защото рецептата е от лелята на съпруга ми. Приготвя се толкова лесно и бързо, така че винаги, когато нямам време, я правя за обяд.

Баницата се прави с готови кори, но заради покритието корите имат вкус на домашни. Комбинациите за плънката са разнообразни, понякога я правя само със сирене, понякога с нарязани картофи, а днес я направих със сирене и тиквички.

Нямам мярка, когато започна да я ям, наистина е чудно вкусна. Баницата е готова за 5 минути, след което се слага във фурната. Освен за обяд е идеална за закуска или когато нямате много време за прекарване в кухнята. Има нежен вкус, защото се приготвя от фини кори за баница. Не е сложна за изработка, практична е. Ето какво ви трябва:

зачервена баница

Лелината баница

Продукти: 

  • 500 гр. тънки кори за баница (1 опаковка)
  • 400 мл течно кисело мляко (2 чаши)
  • 200 мл олио (1 чаша)
  • 2 чаши брашно (от 200 мл)
  • 1 пакетче бакпулвер
  • сол на вкус

По-долу можете да прочетете няколко идеи за пълнеж. Ще ви представим 4 варианта на пълнеж, а вие можете да измислите своя собствена рецепта.

Плънка №1:

  • нарязани картофи, червен лук, черен пипер, сол.

Плънка №2:

  • прясно сирене, яйца, крема сирене/сметана, сол.

Плънка №3:

  • прясно сирене, яйца, тиквички, сол (аз приготвям тази).

Плънка №4:

  • кайма задушена с лук, черен пипер, сол.

Приготвяне: 

В по-дълбока купа смесете хладкото кисело мляко, олиото и солта. Обикновено слагам 1 чаена лъжичка сол или 1 и половина. Разбърква се с тел или бъркалка, след което постепенно се добавят 2 чаши брашно (аз го добавям на 4 пъти). Разбъркайте, докато се получи гъсто тесто, малко по-гъсто от тестото за палачинки.

При последното добавяне на брашното се добавя и бакпулверът. Разбъркайте сместа, докато се комбинира напълно. Леко намаслете и набрашнете плота. Поставете една от корите, след което започнете да пълните баницата по следния начин:

С готовата смес се намазва първата кора, втората също, а на третата се слага плънка по желание. На всяка втора кора сложете плънка и се уверете, че всяка кора е покрита със сместа. Така се нареждат и намазват на четири места по 3 кори, за да се получат 4 рула, тоест до изчерпване на корите и сместа за намазване (в моя пакет корите са 12).

Този път направих плънка от сирене и тиквички (използвах 2 средно големи тиквички, добавих малко сол, 4 яйца и 500 гр.

сирене). Ако сиренето е много солено не слагам сол. Когато правя баницата с картофи слагам около 1 кг картофи. Когато правя само със сирене, тогава слагам около 700 гр. сирене и 5 яйца, а с месо използвам 600 гр. кайма, 2 глави червен лук и подправки.

чудна баница

Плънката може да се запържи предварително, но не е задължително. Тиквичката например може да се настърже и запържи в малко олио, преди да се комбинира със сиренето. Ако я правите с кайма, нарежете лука на ситно, запържете го, след което като омекне, добавете месото и го запържете докато покафенее.

баница с картофи

Картофената плънка може да се приготви по два начина. Първият начин е да настържете картофите и да ги запържите, след което да ги комбинирате със сиренето, а вторият начин е да ги нарежете на средни кубчета, да ги сварите и да ги комбинирате с останалите подправки.

Намазаната и покрита с плънка баница се навива на руло и така 4 пъти, за да се получат четири рула. Намажете ги с останалата смес и печете около 10 минути на 230 градуса, след което намалете на 200 градуса и печете още 20-25 минути.

баница със сос

сочна баница

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?