Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Вълна от съпричастност: Български звезди се обединиха в помощта си към Турция и Сирия
Вълна от съпричастност: Български звезди се обединиха в помощта си към Турция и Сирия

Вълна от съпричастност: Български звезди се обединиха в помощта си към Турция и Сирия

Вълна от съпричастност обхвана звезди от българския шоубизнес след силните земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер, които нанесоха сериозни поражения в Турция и Сирия и доведоха до няколко хиляди жертви.

Те използваха социалните мрежи, в които призоваха последователите си за подкрепа. Куп известни личности публикуваха своите СМС-и, които са пратили на открития номер 1466, с цел да накарат повече хора да го направят, призовавайки ги с примера си.

Един от първите, които направи това, бе популярният телевизионен и радио водещ Ники Кънчев. Той публикува скрийншот на телефона си, като написа:

„Поне това можем!
Солидарността няма религия!
Тя е истинската човешка Религия! Айлин, с вашия народ сме!“

Наум Шопов и любимата му Тея Минкова пък постнаха съобщението на Българския червен кръст относно това, което се иска като помощ за пострадалите.


„Ясно си спомняме ужаса, в който се събудихме на 22 май 2012г. – земетресението беше около Перник, с магнитуд 5.6 по скалата на Рихтер. Неконтролируемият страх, който те обзема и преминава в паника. Честа тема беше безпокойството, което имахме нощем.. будиш се и си сигурен, че отново всичко се тресе. Такива събития бързо ни напомнят как можем да загубим всичко за минути. На километри от нас има хора, които страдат, които таят надежда и които се борят за оцеляване. Доброто поражда още добро. В следващите снимки има информация как можем да помогнем на пострадалите в земетресението в Турция и Сирия. Моля, напишете в коментар, ако знаете и други начини за помощ!“, написаха те в социалните мрежи.

„1466 СМС ! Нека се помолим да има повече спасени хора!“, гласи призивът на изпълнителката Деси Слава.

Жената на продуцента Иван Христов – Ирина Тенчева, пък публикува клипче, на което се вижда, че се вее турското знаме. „Един от най-големите страхове, с които съм се родила ( и който сънувам цветно поне по 6-7 пъти в годината) сполетя Турция и Сирия. Моля се Земята ни да се успокои. Моля се за още чудеса, родени от руините. Моля се и изпращам sms-и на 1466“, гласи нейният пост.

Писателят Георги Блажев, който е част от панела на Гала в предаването „На кафе“, сподели снимки на родители с деца от бедствието и написа: „Поне за секунда. Поне за секунда си представете, че това там е вашето дете. И че гласът, когото копнеете да чуете изпод бетона, е на вашата майка. И че колкото и да сте смел, силен или богат, има чудовища, които не можете да победите. А на които само да се молите. Включете се в кампанията на БЧК в подкрепа на Турция и Сирия със SMS на номер 1466″.

Есил Дюран също се включи в призивите: „На 1466 може да подкрепите хората на Турция и Сирия след огромната трагедия,която ги сполетя“.

Орлин Павлов написа: „Подкрепа за Турция и Сирия на 1466 е най-малкото което можем да направим. Съпричастност и молитви за жертвите на тази неописуема трагедия“.

Певецът Миро също отправи призив, цитирайки поста на Ники Кънчев: „1466 смс. “Солидарността няма религия” написа @kunchevniki“.

„SMS на 1466 в подкрепа за Турция. Защото “Солидарността няма религия! Тя е истинската човешка религия!“, написа участничката в първия сезон на „Биг брадър“ Зейнеб Маджунова.

Шеф Силвена Роу сподели, че е дълбоко натъжена от опустошителните земетресения, които удариха Турция и Сирия. „Моля, дарете в надеждни и прозрачни организации, за да помогнете в усилията за помощ! Моля се и се моля, нека всички се молим повече хора да бъдат спасени и намерени живи! Нека направим каквото можем, за да помогнем! Толкова се гордея с България, че беше една от първите страни, изпратили екипи от специалисти и самолети! Това е България, знам! Малка, но могъща. Бог да пази всички ни, той е ЕДИНСТВЕНИЯТ И ЕДИНСТВЕНИЯТ!“

Певецът Крум написа следното: „Думите не стигат… Съболезнования на близките на загиналите и на целия турски и сирийски народ. Трагедията е голяма и предполагам ще става все по-голяма с изравянето на телата под руините. Не мога и не искам да се поставя на мястото на тези хора. Моля се за вас..дай Боже да има повече оцелели. Амин“.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?