Home » ЗДРАВЕ » Вярвате или не, но Вашите газове разкриват много за здравословното Ви състояние! Ако мирише много, може да има само 2 причини!
Вярвате или не, но Вашите газове разкриват много за здравословното Ви състояние! Ако мирише много, може да има само 2 причини!

Вярвате или не, но Вашите газове разкриват много за здравословното Ви състояние! Ако мирише много, може да има само 2 причини!

Напълно нормално е да се отделят газове, защото ако едно живо същество яде, тогава то отделя и газове.

Бактериите произвеждат газ, когато разграждат нишестето и захарта, които тялото ни не може лесно да смила. Разбира се, че газът трябва да излезе някъде. Темата е малко странна, че дори и срамна за коментиране, но от Swoman искаме винаги да сте информирани, така че ще Ви споделим някои интересни неща, които не знаете.

Средният човек изпуска газове около 18 пъти на ден.

И това е добре. Това означава, че храносмилателната ви система работи добре и имате много добри бактерии. Въпреки това, в зависимост от честотата и миризмата, газът може да служи и като сигнал за това, което се случва вътре. Ето какво говорят различните видове газове за състоянието на тялото ви.

Без мирис

Не се безпокойте. Дори и да изпускате газове по 18 пъти на ден, повечето са без мирис и никой няма да забележи. По-голямата част от газа, който отделяте, е въглероден диоксид.

Ако има миризма

Неприятната миризма се причинява от сероводород, който се образува при усвояване на храни, съдържащи сяра, като броколи, карфиол, млечни продукти и боб. Червеното месо също може да причини неприятна миризма, но не толкова бързо благодарение на химикала тиол.

С много силна миризма

Това обикновено означава, че имате супер здравословна диета, богата на фибри. Те обаче могат също да показват, че имате непоносимост към лактоза. Не е нужно да се чувствате зле, но ако пуснете „вонящата бомба“ скоро след консумация на млечни продукти, това означава, че тялото ви трудно ги усвоява.

Тихо изпускане на газове

Звукът, когато изпускате газ, всъщност не е свързан със здравето ви. Просто е свързано с позицията на мускулите ви в момента, в който се е случило.

Често изпускане

Това изобщо не е лошо. Но ако ви се случва много често, това може да е знак, че сте яли много храни, които причиняват газове или че много въздух е навлязъл в храносмилателната ви система. В редки случаи може да е бактериален растеж в тънките черва, който причинява чести газове и подуване на корема. Но обикновено това не е причина за безпокойство.

Газирани напитки

Газираните течности могат да бъдат основен принос, заедно с дъвката и пиенето през сламка, които водят до задържане на въздух в дебелото черво, допринасяйки за 50% от прекомерните газове.

Д-р Сара Джарвис, личен лекар и клиничен директор на Patient.info, казва, че газираните напитки, използването на сламки, стреса, яденето бързо или по време на разговор могат да ни накарат да се изпукаме повече от обикновено.

Възпалително заболяване на червата

Д-р Даниел Аткинсън, лидер на клиничните практики в treate.com, казва, че пръцкането може да е признак на възпалително заболяване на червата (IBD), което има тенденция да се отнася до болестта на Крон или язвен колит.

Симптомите включват болка или подуване на стомаха, умора и повтаряща се диария, които са склонни да идват и да се появяват при възпаления.

Зеленчуци

Салатата е полезна, но може да ви накара да се изпускате повече от обикновено. Зелето, кълновете и броколите съдържат въглехидрати, които затрудняват храносмилането, оставяйки ги да стоят по-дълго в стомаха, произвеждайки газове.

Д-р Джарвис казва: „Всички знаят, че определени храни ни правят по-податливи на пръцкане. Това са така наречените зеленчуци „брасика“ брюкселско зеле, зеле, броколи – както и лук, череши и сливи, както и храни с високо съдържание на разтворими фибри като печен боб, грах и леща.“

Синдром на раздразненото черво

Известно още като IBS, състоянието се отразява на храносмилателната система и може да бъде много неудобно. Симптомите включват стомашни спазми, подуване на корема и запек.

Д-р Аткинсън казва, че въпреки че състоянието е трае през целия живот, то може да се управлява чрез промени в начина на живот като упражнения, намаляване на приема на пикантна храна и избягване на трудно усвоима храна като боб и броколи.

Преработени храни

Бързата храна като бургери и пица може да е полезна за вкусовите ви рецептори, но тя не благоприятстват баланса на здравите бактерии в червата.

Яденето на много преработени храни и пропускането на плодове и зеленчуци може да балансира нивата на бактериите в червата, което води до повече газове.

Целиакия

Ако изпускате газове по-често, отколкото смятате, и това трае дълго, д-р Аткинсън предполага, че може да имате болестта целиакия. Други симптоми включват запек, коремна болка и лошо храносмилане.

Медикът казва, че болестта може да бъде „много болезнена“ и се предизвиква от консумацията на глутен, който се намира в храни като тестени изделия, зърнени храни и хляб.

Той добавя: „Избирането на безглутенови алтернативи ще помогне за овладяване на симптомите на заболяването“.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?