Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » В МБАЛ „Св. Каридад“ професор прави уникална операция пред 72 лекари от цялата страна
В МБАЛ „Св. Каридад“ професор прави уникална операция пред 72 лекари от цялата страна

В МБАЛ „Св. Каридад“ професор прави уникална операция пред 72 лекари от цялата страна

Как се сменя тазобедрена става без да се засегнат мускули направи в МБАЛ „Св. Каридад“ показно пред 72 лекари от страната днес в Пловдив проф. Владимир Ставрев.

Способът е изобретен от американски доктор, но все още не се практикува масово, обясни медикът, който е един от малцината в България ортопеди, опериращ по този начин. Извършил е над 3000 операции за смяна на тазобедрени, колянни и раменни стави.

Катя КАЗАКОВА

„Приоритет напоследък са мини инвазивните техники за заместване на големите стави. Преди две години в Медицинския университет в Пловдив проведохме първи в страната курс за ендопротезиране на раменната става. Сега две години по-късно, със съдействието на ректорът на МУ проф. Мариана Мурджева, както и с колегите от болница „Света Каридад”, за първи път в Пловдив проведохме курс за мини инвазивно ендопротезиране на тазобедрената става чрез директен преден междумускулен достъп”, разказа професорът.

Предимството на този достъп, който е все по-актуален и модерен, е че се минава между мускулите. Така не се наранява никакъв мускул. Козметичният ефект също е много добър. Но по-важното е, че веднага след операцията, след като пациенът излезе от упойка, той е в състояние да става и да се движи самостоятелно, макар и с помощни средства.

Лекарите правят едно добро за своите пациенти, тъй като методът позволява те максимално бързо да се възстановят, тъй като не се нараняват мускулите около тазобедрените им стави.

Постига се и козметичен ефект при разрезите, използвайки се т.нар бикини инцизия, при която не личи, че е извършена операция. На жените не се разбира, че е извършена операция и че им е сложена изкуствена тазобедрена става. Кървенето също е значително по-малко. Тези операции се извършват в болниците „Света Каридад” и „Св. Георги”.

Операциите са достъпни по здравна каса. Лечението преминава по-бързо, скъсява се болничният престой.

Смяна на тазобедрена ставаСледоперативните болки на пациента са по-малко. „Пациентите трябва да знаят, че имат права. Те може да изискат да бъдат оперирани по този метод. Могат да си изберат болница, могат да си изберат лекар. Разбира се, при условие, че пациентът е здравно осигурен. Така че, където си поиска, там може да ходи. Може дори да разбере кой лекар колко такива операции е извършил, тъй като е от значение дали са 20 или 200.“, уточнява проф. Ставрев.

Двете хирургии бяха извършени на живо. Те бяха предавани онлайн по интернет чрез звук и картина от операционната зала на „Света Каридад” и аудитория на „Св. Георги”.

За първи път унгарски професор Шандор Берки прави такава операция в Пловдив. Той лично присъства и на показното в МБАЛ „Света Каридад“.

Операция тазобедрена става

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?