Големият кап. Петко Войвода: Един живот не е достатъчен да разбереш кой си и къде си сгрешил

Големият кап. Петко Войвода: Един живот не е достатъчен да разбереш кой си и къде си сгрешил

„Един живот не е достатъчен да разбереш кой си и къде си сгрешил. Радвам се, че съм забравил някои неща, защото не се живее на стари години със спомени, които те пращат някъде“

Това каза актьорът Васил Михайлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос какво е бъдещето на България, той отговори, че е оптимист, но му става тъжно, защото „младите бягат навън и им е много лесно, защото няма нещо, което да ги влече обратно“. „Животът навън е друг и те забравят откъде са дошли и какви са нашите традиции“, добави актьорът. По думите му на хората, които се занимават с изкуство, мястото им не е в политиката.

„Работата е изгнила отдавна. Избягах и не си взех заплатата. Щях да я дам за благотворителност“, призна някогашният депутат във ВНС (1990).

На въпрос коя роля е била по-сложна за изиграване – тази в театъра на Манол или на Сюлейман ага във филма на Людмил Стайков „Време разделно“, актьорът отговори, че Манол е благ персонаж. Когато е дошъл редът на филма да се снима, Михайлов призна, че е бил изплашен за това какво очаква режисьорът.

„Исках да играя Караибрахим и казвах откровено, че мога да изиграя него. Аз, който съм играл много срещу турци, играх турчин. Направих го този образ (Сюлейман ага) и много си го обичам“, каза актьорът.

За легендарната си роля на капитан Петко Войвода разказа, че навремето е отишъл на градска среща пред паметника във Варна. Имало е около 8 хил. души, които са тръпнели в очакване да го видят.

„Не знаех, че вътре киното е вече пълно. Когато ги поканих да отидем отсреща в училището, извикаха: „Води ни!“.

Той призна, че една от най-големите му болки е, че сме много разделени. „Боли ме, че България не може да си намери мястото и хората, които да я управляват. Място има, но няма хора. Може и да не е 3 март, но трябва да измислим нещо, което да ни събира“, заяви актьорът.

„Европа много отслабна и не е единна. Сега се крият в миши дупки тези, които ни доведоха до тази ситуация, превърнаха го в комар, надиграват се“, коментира актьорът.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Големият кап. Петко Войвода: Един живот не е достатъчен да разбереш кой си и къде си сгрешил"

Какво мислите?