Home » KO4 STORY » Господ ми взе едно, но ми даде талант да помагам на хората, разказва 20 годишната Цвети
Господ ми взе едно но ми даде талант да помагам на хората

Господ ми взе едно, но ми даде талант да помагам на хората, разказва 20 годишната Цвети

Животът непрекъснато ни поднася всякакви изненади. Това, което се знае обаче е, че доброто винаги носи след себе си още добро!

20-годишната Цветелина Струменова, която е в листата на чакащите за трансплантация на сърце, изработва перуки и ги дарява на болни момичета и жени. Сблъскала се сама с проблема да нямаш коса, тя решава да изработи една перука, която да дари. Ще я получи 13-годишно момиче от София, което страда от алопеция – заболяване, свързано със загуба на коса. Каузата на Цвети от Самоков обаче бързо печели привърженици и ще бъдат дарени не една, а три перуки. Цвети признава, че да направи добро я подтиква и примерът, който й дава д-р Незабравка Чилингирова, спасила живота ѝ.

Цвети е на 20 години. Мечтае да стане фризьорка и да има собствен фризьорски салон. 

Прави и първите стъпки за сбъдне мечтата си, като започва работа в салон в София. Но се разболява, прекарва три месеца в болница, оперират я, за да ѝ поставят пейсмейкър. Вследствие на лечението губи косата си, купува си перуки, които обаче се оказват некачествени. Започва от видеоклипове да се учи как се прави перука. И успява. Отдава й се и тя е благодарна за това.

„Господ ми взе едно, но ми даде талант да правя перуки и да помагам на хората. Аз съм благодарна за всичко, което изживях и ми се случи, защото ако си бях в София, ходех по дискотеки и си бях студентка, никога нямаше да имам възможността да нося перука и след това да се замисля какво им е на хората, които носят. Така и да се запаля да правя. Сега гледам с други очи на живота“, казва младото момиче.

 
Решава да направи перука, която да дари на болно момиче или жена.
За идеята си споделя във Фейсбук и така научава за 13-годишната Александра от София, която страда от алопеция. На 20 януари момичето е имала рожден ден. Перуката, която Цвети ще направи съвсем скоро, ще отиде при нея.
„Има хора, които се нуждаят от перуки и имат възможност да си купят. Но за мен е важно да зарадвам някой, който няма тази възможност, който носи изкуствена перука и истински да го усмихна“, посочва тя. Идеята на Цвети бързо печели привърженици. Към каузата ѝ се присъединява и нейна колежка, която също дарява една перука и тя вече пътува към онкоболна жена. Христина Даракева от Първомай пък ѝ изпраща пари да закупи естествена коса и да изработи още една перука.

Цвети признава, че пример за добрината ѝ дава д-р Незабравка Чилингирова от болница „Света Екатерина”, която спасява живота й:

„Д-р Незабравка Чилингирова помага безкористно на хората и тя ми беше пример как добрината на хората не трябва да се заплаща материално. Благодаря ѝ на тази жена!“

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?