Home » ЗА ДАМИТЕ » Гостите само за тях говореха: 2 чаши ориз, 4 яйца и става топ мезе за празничната трапеза
Гостите само за тях говореха: 2 чаши ориз 4 яйца и става топ мезе за празничната трапеза

Гостите само за тях говореха: 2 чаши ориз, 4 яйца и става топ мезе за празничната трапеза

Чудесна рецепта, с която може да замените втръсналите ви до болка салати на празничната трапеза. Оризовите топчета, пълни с кашкавал и панирани в яйца са топ мезе за всеки празник.

Напомнят донякъде крокети, но са много по-оригинални и необичайни на вкус. От продукти, които със сигурност вече имате в хладилника си, може да си приготвите ново и апетитно предястие, с което ще оберете овациите на роднини и приятели:

Оризови топчета с моцарела

Продукти:

  • 2 чаши ориз (сварен)
  • 4 яйца (2+2 за пържене)
  • сол и черен пипер на вкус
  • магданоз на вкус
  • 150 грама настъргана моцарела/сирене
  • по желание 1-2 шепи настърган салам/колбас/пеперони или шунка
  • 3 пълни лъжици пълнозърнесто брашно
  • 1/2 супена лъжица бакпулвер
  • галета за паниране

Приготвяне:

Свареният ориз се слага в купа, подправя се със сол и черен пипер на вкус, 2-3 яйца и наситнен магданоз. Разбъркайте добре до гладкост.

Количеството на яйцата зависи от големината им, а когато се добавят всички съставки трябва да се получи компактна смес, която лесно се оформя с ръце.

Добавете настърганата моцарела/сирене, настърганото месо, брашното и накрая бакпулвера. Този път бъркайте/месете с ръце, докато получите по-твърдо тесто.

Загребвайте с лъжица от тестото и с мокри ръце оформете топчета. По желание сплескайте топката в дланта си, поставете малко кубче сирене (или кашкавал), затворете и оформете отново на топка.

Или просто направете малки топчета от сместа, оваляйте ги в брашно, после в разбити яйца и накрая в галета. Изпържете ги в сгорещена мазнина до златисто и ги отцедете върху хартиени кърпи.

оризови топчета с моцарела

Да ви е сладко!

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?