Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Готови ли сме да се разделим със Северозападна България?
Готови ли сме да се разделим със Северозападна България?

Готови ли сме да се разделим със Северозападна България?

„Готови ли сме да се разделим със Северозападна България?“ е коментар на Диляна Димитрова в Сега. Публикуваме го без намеса.

Остаряваме, умираме, емигрираме, не раждаме и се тъпчем в няколкото града, където доходите стигат за нещо. Това са изводите от Преброяване 2021, които едва ли са новина за някого. Данните на НСИ свариха страната насред избори и без изглед да се сдобие с нормално управление в обозримото бъдеще, но и без това политиците рядко обръщат внимание на тази статистика. Тя се адресира от години по един и същи безумен начин – с популистко говорене на тема раждаемост и няколко вечни клишета.

Негативните демографски процеси не ни поставят в уникално положение. През 50-те години на XX век Ирландия е била в демографски колапс, но радикална реформа в образованието и индустрията са довели до рестарт на демографските показатели, припомни тези дни доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на СУ. От пълно преобръщане имаме нужда и ние – в здравеопазването, образованието, социалните услуги, градовете и даже селата. Застъпващите се кризи и политическият хаос обаче ни водят уверено към мрачно бъдеще, в което единственото преобръщане ще е да сбъднем лошите демографски прогнози в съкратени срокове.

Общата картина – една цяла Северозападна България по-малко

Населението на страната към 7 септември 2021 г. е 6 519 789 души. Спрямо предишното преброяване през 2011 г. намалението е с 11,5%, или с 844 781 души – все едно някой е откъснал от нас цяла Северозападна България с Плевен, Благоевград, Перник и Кюстендил. В историята на преброяванията от 1880 г. този брой ни връща някъде в годините преди Втората световна война. Живеещите у нас намаляват от 1985 г. насам – това е последното преброяване с положителен прираст в България, тогава сме почти 9 млн. Под 7 млн. души паднахме в началото на 2019 г. Днес почти нямаме град, в който населението да се увеличава, но имаме много градове, които са такива само на книга – в тях няма даже 3000 жители.

Смъртността – проблемът, за който никой не говори

59,3% от общото намаление на населението се дължат на отрицателния естествен прираст, който се измерва с 501 000 души. Това е разликата между ражданията и умиранията. Няма светъл лъч в тази статистика – 2021 г., по-тежката от двете години пандемия, доведе до рекорден отрицателен прираст за една година от минус 90 317 души.

Политиците винаги говорят само за едната страна на този проблем – ниската раждаемост. Тя обаче е един от малкото показатели, по които стоим добре в Европа. У нас по последни данни на Евростат (2020) на една жена се падат 1,56 раждания – не е много, но е над средното за ЕС (1,5). Големият проблем тук е смъртността, но нейното споменаване обикновено предизвиква гняв и досада.

България е лидер в ЕС по лоши здравни показатели и години наред никой не прави нищо по този въпрос. У нас очакваната продължителност на живота е няколко години по-ниска от тази за Европа. България е на второ място след Румъния по детска смъртност, на първо място по сърдечно-съдови заболявания под 65-годишна възраст, на първо място по предотвратима смъртност от редица заболявания, на първо място по тютюнопушене сред подрастващите – можем до безкрай да продължим този черен списък, защото в здравния ни статус просто няма нито една добра новина.

Срещу всичко това стоят почти нулева профилактика, най-високият дял лично доплащане за лечение в ЕС и неефективна болнична система (с най-много легла на глава от населението). На хартия в здравеопазването се изливат милиарди, а на практика за хиляди българи да попаднат в болница е преживяване, съизмеримо със „Среднощен експрес“. Този разговор от години тъпче на едно и също място, без действителността да се променя към по-добро, а нестабилните управления на новото време не обещават нищо оптимистично на хоризонта.

Възрастните и младите – една все по-трудна комбинация

23,5% от населението на България към 7 септември 2021 г. е на 65 и повече години – 1 532 667 души. Може би не изглежда много, но трябва да ни тревожи – преди 20 г. делът на възрастните е бил 16,8%. Спрямо предходното преброяване тази възрастова група се увеличава с 12,6% (т.е. за десет години). В същото време населението във възрастовата група 15-64 г. намалява с 19,1%, или с почти един милион – 958 501 души. Това е много различна ситуация спрямо предходните преброявания – през 2011 г. при активните българи е отчетено даже незначително увеличение. Към 7 септември 2021 г. в активна възраст са 4 069 400 души, или 62,4%. През 2011 г. делът на хората в активна възраст е бил 68,3%.

Видно е от тези данни, че все по-малко хора в трудоспособна възраст се грижат за все повече хора извън активна възраст. На 100 души на възраст 15-64 г. се падат 60 души под 15 и на 65 и повече години. През 2011 г. това съотношение е било 46,5, т.е. тежестта върху хората в активна възраст се увеличава. През 2011 г. всеки 100 души, излизащи от трудоспособна възраст (60-64 г.), са били замествани от 70 млади българи, влизащи в трудоспособна възраст (15-19 г.). Днес това важно съотношение вече е 61, а само преди 20 години зависимостта е била обратната – на 100 излизащи са се падали 124 млади хора.

Извън проблемите с пазара на труда застаряващото население предполага изцяло нова ориентация на социалните и здравните услуги. До голяма степен въпросът тук е свързан с горния – за всяка държава е животоспасяващо да удължи годините в добро здраве на своите граждани. Но той има и второ измерение, за което в управлението има само поредица стратегии, една от друга по-смехотворни. У нас все още няма достъпна среда (включително модерни помощни средства), няма адекватни програми за рехабилитация при хронични заболявания и дългосрочна грижа, няма услуги, институции и развлечения, насочени към активен живот на възрастните. У нас да си на повече от 65 г. често означава да си самотен, болен, беден и забравен.

Ромите – извън статистиката и извън стратегиите

Етническият разрез на българското население все още не е обявен – това е част от информацията, която ще се оповестява в следващите месеци. Не можем обаче да заобиколим интеграцията на ромите, когато става дума за демографската криза. Според едно изследване, огласено преди 2 г. и изготвено с помощта на фондация „Фридрих Еберт“, в средата на века ромите ще бъдат 42% от най-младите хора и 20-24% от трудоспособното население. От ключово значение е да престанем да се проваляме в тяхното образование и трудово активиране. За истинска интеграция обаче работят само една-две неправителствени организации, останалите просто усвояват проекти. Държавата шумно събира отпадналите деца от училище всяка година, но мълчи има ли качествени резултати от тези кампании.

Емиграцията – рекордна, имиграцията – подценена

Данните от последното преброяване показват, че през 2011-2021 г. сме преживели голяма емиграционна вълна. През 2001-2011 г. намалението поради външна миграция се оценява на 175 244 души. През последния период – 2011-2021 г., страната са напуснали двойно повече хора – 344 000 (те отговарят за 40,7% от отрицателния прираст). Ако не беше тъжно, щеше да е смешно, че през 2011 г. Борисов се кълнеше, че за 1000 дни ще върне българите в България.

В голяма степен това са млади хора – ние изнасяме раждаемостта си навън, както каза зам.-председателят на НСИ Диана Янчева пред Нова телевизия. В последните години много се говори, че част от тези хора се завръщат в България. Напоследък входящият поток действително се доближава до изходящия, а заради пандемията в последните две години даже има превес. В статистиката обаче неизменно голям дял сред имигрантите имат идващите от Турция, Русия, Сирия, тъй че каква част от този поток се дължи на българите не е обявявано официално.

В последните месеци България прие 123 000 украинци, от които у нас останаха 85 000. Част от тези хора се интегрираха и започнаха работа, но като цяло опитът показа, че май не сме съвсем готови да решаваме демографските си проблеми така, както го правят в Европа – с внос на млади, образовани и активни хора.

През годините редица правителства са се упражнявали на тема как да върнем младите българи в родината, като идеите варират от тоягата (ще ги задължим да останат) до моркова (ще им плащаме по 1200 лв.). Нищо от това не е реализирано, нито пък би имало някакъв резултат. За връщането на хората вероятно повече биха имали значение тези фактори, които ги държат навън – нормална среда без корупция и нормални доходи. Това обаче са много по-сложни процеси от раздаването на пари на калпак.

Всички – в София, Пловдив, Варна и Бургас

40,2% от населението у нас живее в осемте най-големи общини. Други 83 общини събират едва 4,7% от хората. България е няколко гъсто населени острова на икономическа активност и добри доходи и огромната пустош на всичко останало. От това неравномерно разпределение не печели никой, но вече 15 години не съумяваме да запомним една от основните цели на европейските програми – сближаване на регионите и заличаване на неравенството в благосъстоянието на хората.

Напук на всичко това, в последните години има една тенденция, която при пандемията се очерта по-отчетливо – за пръв път вътрешната миграция се обърна от обичайната си посока село – град и град – по-голям град към бягство от града към селото. Това се вижда при вглеждане в статистиката на населението, особено около София. Държавата обаче е безгласен наблюдател и на тези процеси – предстои да бъдат оповестени данните за жилищния фонд, но едва ли в тях ще се види отчетлив напредък. У нас на село все още голяма част от базовите комунални условия са лично дело и никоя власт не се е засилила да прави канализация, пречиствателни станции, детски градини и училища. Единственият признак на цивилизация там ще си останат празните спортни площадки – паметник на глупостта на не едно правителство.

10 ЛЮБОПИТНИ ЧИСЛА

2,4 млн. души е намалението на населението за последните 40 г.
161 души живеят в най-малкия град Мелник.
6471 души живеят в най-голямото село Лозен.
2,5 пъти се е увеличило населението на софийското село Иваняне – от 929 на 2324 души.
1 183 454 души живеят в град София.
75 408 души живеят в цялата област Видин – по-малко, отколкото в град Сливен (80 467).
1,68 души на кв. км е гъстотата на населението в община Трекляно.
3135,75 души на кв. км е гъстотата на населението в община Пловдив.
948 души на кв. км е гъстотата на населението в София.
6 са градовете с над 100 000 жители – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Сред тях вече не е Плевен.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?