Home » КЛЮКАРНИК » Грета Ганчева живее със 150 лева пенсия: Вдовицата на Емил Димитров заминава да работи на морето, за да оцелява
Грета Ганчева живее със 150 лева пенсия

Грета Ганчева живее със 150 лева пенсия: Вдовицата на Емил Димитров заминава да работи на морето, за да оцелява

Грета Ганчева е сред артистите, принудени да живеят с унизително ниски пенсии, научи ko4. Тя получава по 150 лева на месец от държавата, а първоначално отпуснатата ѝ сума след пенсионирането била още по-нелепа – смешните 90 лева.

И до ден днешен певицата не спира да работи и чинно да си внася пари, за да може пенсията ѝ да расте. Грета била благодарна, че имала ангажименти, защото ако трябвало да разчита само на мизерните 150 лева, нямало как да оцелява. Въпреки че в разгара на лятото, точно на 15 юли, Ганчева ще празнува своята 76-а годишнина, тя нямало да си остави време за почивка, тъй като за поредна година заминава на морето, за да работи в Камчия.

От доста време бившата съпруга на покойния Емил Димитров е художествен директор на Международния фестивал за детско творчество „Звездите на Камчия“, откъдето успявала с неуморен труд да си докарва някакви допълнителни доходи. Голямата ѝ болка била, че макар да продължава да се раздава за българската култура, така и не получила номинация за пожизнена пенсия в размер на 700 лева за заслуги, каквито имат редица нейни колеги.

Грета споделя, че не им завиждала и се радвала за всички, които били избрани, но не можела да разбере защо има деление. За нея всички артисти имали своя принос и заслужавали подобна награда, като дори не я вълнували толкова парите, колкото самото уважение към хора като нея, обогатили българското изкуство. Ганчева с огорчение признава, че когато се чувала със свои колеги, основните им теми за разговор били болестите и безпаричието.

Само Лили Иванова и Васил Найденов подсигурили старините си, всички други били на прага на мизерията. Беден си отишъл и любимият ѝ Емил Димитров, който получил увеличение на пенсията си, когато вече бил прикован за инвалидната количка. Тогава легендарният изпълнител се обадил на Ганчева и през смях и сълзи ѝ казал, че му вдигнали едната пенсия, но му взели медицинската – парадокс, с който и самата тя се сблъскала, когато опитала да проучи как стоят нещата със социалните пенсии.

Ретро

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?