Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Давате на детето си телефон, за да го успокоите? Психолог разкрива защо това е фатална грешка
Давате на детето си телефон за да го успокоите? Психолог разкрива защо това е фатална грешка

Давате на детето си телефон, за да го успокоите? Психолог разкрива защо това е фатална грешка

Въпреки че много родители дават на децата си мобилен телефон или някакъв друг тип устройство с екран, когато искат да ги успокоят, много проучвания по тази тема показват колко вредно е всъщност това.

Със същото е съгласна и магистърът по психология Патриция Хачек Зубер, която смята, че родителите дори не са наясно колко опасни могат да бъдат екраните и особено използването им за успокояване на детето.

„Смятам, че е изключително лошо да се успокоява дете, като му се дава мобилен телефон, защото по този начин родителите прекъсват емоциите на детето и то няма възможност да научи нищо за състоянието си и как да си помогне следващия път.

Ако позволим на детето да изразява емоциите си по социално приемлив начин и го научим, че всички емоции са окей, защото се явяват като сигнал за това, което ни се случва, тогава правим детето емоционално грамотно“, обяснява Хачек Зубер и допълва, че телефони, когато детето плаче, обикновено се дават от немарливи родители.

дете с телефон

„Този ​​трик се използва най-вече от онези родители, които често позволяват всичко и не знаят какво да правят с емоциите на детето си. И тогава изглежда, че най-простото нещо е да дадете на детето телефон, за да го разсейвате. В моята практика това се оказа дълготраен вреден път в развитието на децата“, предупреждава психологът.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?