Горещи новини

Дават безплатни климатици на хората, които си махнат печките на дърва и въглища

Дават безплатни климатици на хората които си махнат печките на дърва и въглища

От 16 януари жителите на 5 квартала в старата столица могат да кандидатстват в Община В. Търново

От 16 януари великотърновци отново могат да кандидатстват за смяна на старите, замърсяващи печки на дърва и въглища по програма LIFE+ на Европейската комисия. Приемът продължава до 17 февруари включително.

Проектът „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ в реализацията на неговата основна фаза вече включва и климатици като допустим нов уред за отопление освен тези на газ или пелети. Още в края на миналата година Велико Търново и останалите четири общини защитиха промяната предвид променената икономическа обстановка в Европа.

Кампанията обхваща части от пет квартала – „Варуша“ и старата градска част, „Асенов“, „Картала“, „Акация“ и „Света гора“, както и широкия градски център с районите около ПМГ „Васил Друмев“, Стадион „Ивайло“, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, Езикова гимназия, ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, ПГСАГ „Ангел Попов“, ОУ „Петко Р. Славейков“, парк „Марно поле“.

Новите уреди, включително и климатиците, са безплатни за одобрените кандидати заедно с монтажа, премахването на старите печки и предаването им за рециклиране.

Кандидати, участвали в пилотната фаза на проекта, но останали в резервния списък, се класират по право за участие в основната фаза за същия имот и за същото отоплително оборудване, за което са кандидатствали. В случай че желаят да продължат участието си в проекта и да им бъде подменено отоплителното оборудване през основната фаза, те трябва да посетят офиса на Общината, където да подпишат актуализирана декларация, без да подават наново целия пакет от документи.

А за големите квартали – „Бузлуджа“, „Зона Б“, „Колю Фичето“, „Чолаковци“, както и за районите извън обхвата на проекта по програма LIFE Община Велико Търново подготвя нов проект, който ще бъде подаден по новата ОП „Околна среда“. Планирано е да бъдат обхванати над 4000 домакинства, чиито стари печки да бъдат сменени с нови отоплителни уреди от различен тип, включително и климатици.

Старите кюмбета наред с автомобилите и презастрояването са основните причини за фини прахови частици във въздуха на старата столица.

Кандидатстването е максимално улеснено – единствените изисквания са домакинството да се отоплява на твърдо гориво и да е собственик на жилището, за което кандидатства, подчертаха от общината.

Те могат да посочат какъв уред искат да получат – климатик, печки на пелети, уреди на газ, или да бъдат свързани към мрежата на топлофикация.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Дават безплатни климатици на хората, които си махнат печките на дърва и въглища"

Какво мислите?