Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Да дадем шанс на 4-годишния Дани от Пловдив за самостоятелно бъдеще
Да дадем шанс на 4-годишния Дани от Пловдив за самостоятелно бъдеще

Да дадем шанс на 4-годишния Дани от Пловдив за самостоятелно бъдеще

Това е Дани, на 4 години. Роден в Пловдив през 2019 година цели 5 килограма. За съжаление, при раждането получи увреждане на лявата ръка – Акушерска пареза тотален тип, с няколко прекъснати нерви и други разкъсани.

Това му коства движенията в цялата лява ръка.

Ето призива на неговите родители:

Още след раждането заминахме за Турция с надеждата, че той все пак ще може да движи и използва ръката си пълноценно. Там се срещнахме с хирурга, който направи първата операция на Дани. Месеци след първия му преглед изчаквахме за въстановяване на движенията без оперативна намеса. Дани беше на усилена рехабилитация, физиотерапия, ходи на плуване и Войта, Боуен цели 9 месеца преди операцията, но резултат нямаше – движения липсваха.

Първата му операция беше за трансплантиране на нерви от крачето. С много труд и усилия движения се появиха, но уви – не достатъчно. Дани продължава да прави рехабилитация всеки ден. Не е спирал от момента, в който е роден. Може да вдигне напред ръката си само с шина, може да я свие и до там… Пръстите му не се движат. Не може да хваща, което му създава трудности в ежедневието. Не може да се подпира, трудно балансира и пази равновесие. Трудно си играе на детската площадка сам.

Трябва му помощ, за да обуе обувките си, да се облече, да се люлее, да се качи на пързалка, да си отвори бутилка, да се събуе, да си свали якето, да се облече, да ползва тоалетна и за още много други неща, с които връстниците му се справят самостоятелно…

Три години след първата му операция, въпреки надеждата ни, че ще постигнем по-големи резутати с рехабилитация, се оказа при последните прегледи, че ръката има контрактура. Тя не се подобрява и има вероятност от перманентно увреждане на раменната става, заради липсата на пълен обем от движения в нея.

След много размисли стигнахме до заключението, че е дошъл моментът за втора операция, която е наложителна за въстановяване на движенията.

Ние, като родители, искаме да видим как детето ни Дани прегръща с две ръце, как вдига двете си ръце, как играе с другите деца, без да изпитва затруднения, как се облича сам. Операцията, която ни предложиха в Турция е за транфер на мускули. След нея Дани трябва да може да отвори и вдигне ръката си настрани. Стойността е 12,960 евро, като включва и шините, които след това ще носи три месеца, за да е фиксирана ръката. Нашето семейство не разполага с тази сума..

Искаме Дани да има шанс за по-качествен и пълноценен живот. За това се обръщаме към вас с молба за помощ.

Дарение може да направитие ТУК.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?