Home » ЗА МЪЖЕТЕ » Да ни плашат с ракета с име “Сармат” – все едно да ни плашат с ракета “Кубрат”
Да ни плашат с ракета с име “Сармат” - все едно да ни плашат с ракета “Кубрат”

Да ни плашат с ракета с име “Сармат” – все едно да ни плашат с ракета “Кубрат”

Страхливи не сме! А вие “уплашете” света с възход и просперитет, не с ядрена зима

Изказването на Рогозин (шефа на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин – б.р.) за ракетата “Сармат” и “страхливите българи” е толкова нагло и обидно, че си мислех, че дори не се нуждае от коментар, но все пак нещо ме дърпа за опашката.

Може би това, че и аз като хиляди други българи над 50 години съм отраснал с “Ну, погоди”, “Чебурашка” (в моя случай и със “17 мига от пролетта”), но просто безпардонността на руската висша чиновническа каста минава всякакви разумни граници

Дмитрий Рогозин на космодрума

Дмитрий Рогозин на космодрума „Байконур“ в Казахстан СНИМКА РОЙТЕРС

И да не се чудят как тъй се е родила русофобията по нашите земи. Вие, “руската висша класа”, сами си я родихте и отгледахте.

Точно ето така – чрез грубост и арогантност, защото, докато един майор Горталов е висял набучен на османските щикове край Плевен, а един подполковник Калитин пада в защита на Самарското знаме и България, после маса руски нахални “наместници” са размахвали нагайката и са искали “Задунайска губерния”.

Благодарим за пролятата кръв и костите на войниците от руската императорска армия. Вечна памет на хилядите паднали за нас, но хайде спрете се с поученията и заплахите.

Над 500 паметника е издигнал българският народ в знак на признателност, над 35 селища носят имена на руски воини или части, улиците и площадите с такива имена не мога и да ги преброя, катедралният ни храм носи името “Свети Александър Невски”… И изведнъж някой, който се смята за руски политик с исторически познания, ще ни плаши и обижда.

Рогозин всъщност поруга българската признателност.

“Страхливите българи”. Какво да кажем за това определение. Мда… посмачка ни световната геополитика в последните столетия.

Натикахте заедно с другите Велики сили навремето най-големия народ на Балканите в едни 111 хиляди квадратни километра.

Мда… сами допуснахме огромни грешки. Мда… ние винаги гледаме все с взор към поредния голям брат. Мда… елитът ни доста често се държи “угоднически” от 1941 г., че и до днес. Но страхливи ние, българите, не сме.

Може да сме поомачкани, но страхливи не сме

Страхлив е този, който се има за мегасила, а единственото, с което може да уплаши света, е с всеобщата гибел.

“Уплашете” света с възход и просперитет, а не с ядрена зима. Гагарин е по-заразяващ пример от “Сармат”.

А “Сармат” – това е просто страх.

И ако ние сме “страхливи”, то вие, голяма част от руския елит, сте настина “неблагодарни” към нас, българите

Неблагодарни сте за буквичките и православието, дошли от нашите земи при вас. Неблагодарни сте за това, че старобългарският даде езиковата норма на руския, иначе можехте да “списвате” в туитър или телеграм с други буквички и други думички. Неблагодарни сте за Великия Преслав, без който нямаше да има и “белокаменна” Москва.

Неблагодарни сте за другата България, онази край Волга и Каспийско море, която ви пазеше от монголите. Онази, която ви научи на търговия и строителство и донесе при вас и друга цивилизация – ислямската.

Онази, която сега наричате Татарстан. Онази, от чиято “булгарска” аристокрация дойде огромна част от руския елит

Прочетете книгата на големия историк и археолог Алфред Халиков “500 фамилии от българо-татарски произход”.

Вижте кои са вътре – от Суворови и Кутузови до Бердяеви и Тургеневи. И даже московският Кремъл е копие на Казанския Кремъл, а Казанският Кремъл е стопроцентово дело на волжките българи.

Красивите кубета на руските, че и на украинските православни църкви, тези характерни извивки, идват точно от България край Волга.

Образно казано, от Дунавска България е дошъл кръстът, а кубетата – от Волжска България. (Между другото тя никога не се е наричала така, наричала се е само България или Велика България, но после е заметена под килима).

Да, големи сте, огромни сте, но в историята сте същи като вашите дружки “северномакедонците”, все обичате да присвоявате. Вместо “старобългарски” му казвате “църковнославянски”, вместо българи им викате татари.

Четох, че прадядото на Рогозин бил генерал майор Николай Миткевич Жолток, между другото май от полски произход, известен белогвардейски офицер в щаба на барон Врангел, починал в емиграция в Югославия.

Интересно, как ли се е спасил прадядото на Рогозин, бягайки от болшевиките, как е стигнал да Югославия, дали не е станало благодарение и на “страхливите” българи, дали не е “прелетял” пешком през България, която приютява и спасява тук десетки и декетки хиляди руси, подгонени от новия режим.

А що се отнася до ракетата “Сармат”, не знам защо сте я кръстили така. Сарматите и древните българи са много близки племена и народи.

Да ни плашите с ракета с името “Сармат”, е все едно да ни плашите с ракета с името “Кубрат”.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?