Home » БЪЛГАРИЯ » Деси повлече Радев към импийчмънт
Деси повлече Радев

Деси повлече Радев към импийчмънт

Държавата се тресе от безпрецедентния скандал след разкритието, че президентът Румен Радев е свързан с досъдебно производство, по което има аудиозаписи от СРС-та и става ясно, че той е участвал или оказвал натиск за укриване на документи по разследване срещу него и жена му Десислава, научи ko4.

То е водено от КПКОНПИ по сигнал на ПИК, че като командир на ВВС Румен Радев е бил в конфликт на интереси с нея по времето, когато й е бил началник и я е назначил едновременно на два щата.

В разследване срещу командира на ВВС генерал Цанко Стойков прокуратурата е попаднала на данни за извършено евентуално престъпление от страна на държавния глава Румен Радев, съобщава прокуратурата и предоставя доказателствен материал – звукови файлове от експлоатирани от ДАНС СРС-та. Те се публикуват след разрешение на наблюдаващия прокурор.

Формулировката на държавното обвинение е „деяния на група лица, които осъществяват действия, включително обещаване и даване на дар и облага, водещи до нерегламентирани контакти с длъжностни лица от Министерството на отбраната“.

В първия разговор от 23 април м.г. участва „неустановен с категоричност мъж, който вероятно е президентът на републиката Румен Радев“, който говори с действащия в момента началник на ВВС ген.-майор Цветан Стойков.

Двамата обсъждат проверка на КОНПИ „за назначаването на Деси“ (според прокуратурата – настоящата съпруга на президента Десислава Радева) като пиар на ВВС.

„Аз съм дал указания, каквото може да не пращаме, няма да го пращам“, заявява Стойков, като уточнява, че става дума за „Деси“: „Какви договори е имала, ползвала ли е някакви жилища, кой ги е плащал“.

Мъжкият глас, за който се предполага, че е на президента, отбелязва, че „това са абсолютни простотии“, но държи да бъде държан в течение.

Стойков е категоричен: „Ама за какво да даваме обяснения бе?! Ние ще кажем – нямаме тия данни въобще“.

Следват два други разговора, които Стойков води с негови служители, в които се обсъжда как да се подходи по отношение на проверката.

В единия разговор (провел се на следващия ден) единият подчинен коментира: „Според мен не трябва да крием, защото, ако се разбере, че крием…“. Той отбелязва, че КПКОНПИ не може да разследва конфликт на интереси в минало време и това може да се превърне в основание да се отбият исканията за допълнителна информация.

За исканията за информация и за начина, по който във ВВС са реагирали на тях, се разбира от третия разговор, който всъщност е най-ранен – от 16 април м.г.

В постановлението с дата 23 януари се посочва, че „пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ се осуетява поради укриване на документи, като част от тези документи касаят лицето, посочено по-горе, с което президентът вероятно се намира в брачна връзка“.

Срещу Румен Радев още от 2016 г. има подаден сигнал от ПИК в КПКОНПИ за конфликт на интереси и облагодетелстване чрез служебното положение. Сигналът се отнася до назначаването на бъдещата съпруга на президента Десислава Радева, тогава Генчева, за ПР на Военновъздушните сили.

По същество тогава Радев, който е командващ ВСС, е подписал анекс към трудовия договор на Десислава Генчева, която работела в отдел „Финанси“. Така той ѝ възложил тя да се занимава с връзките с обществеността, въпреки че тази длъжност трябвало да се заеме от военизирано лице. Освен това ВВС плащали наем на жилище, което обитавали Десислава Генчева и самият Радев.

Ретро

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?