Home » ЗДРАВЕ » Джипи на три села с над 1500 пациенти премахва папиломи, бръчки и гъбички
Джипи на три села с над 1500 пациенти премахва папиломи бръчки и гъбички

Джипи на три села с над 1500 пациенти премахва папиломи, бръчки и гъбички

Д-р Магдалена Нейкова има модерни лазери във В. Търново, живее в Каранци и лекува в П. Каравелово, Павел и Куцина, разбра Ко4

Д-Р МАГДАЛЕНА НЕЙКОВА Е СЕЛСКИ ДОКТОР ОТ 27 ГОДИНИ И СЕ ГОРДЕЕ С ТОВА. Сега е джипи на над 1500 души от Петко Каравелово, Павел и Куцина. Търновката живее със съпруга си Атанас Атанасов – Гайдата, който е полицай, в Каранци. Казва, че на ден изминава над 150 км, но това не й тежи.

От няколко години има и кабинет за естетична медицина в кв. „Картала“ във Велико Търново. Тук дерматоложката разполага с модерна лазерна апаратура и може да премахва папиломи, петна по кожата, гъбички под ноктите, бръчки и какво ли още не. Търсят я от цялата страна. Как 52-годишната амбициозна лекарка успява с всичко това?

ТЯ ИМА СПЕЦИАЛНОСТ ОБЩА МЕДИЦИНА ПО ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТИ И КОЖНИ И ВЕНЕРИЧЕСКИ БОЛЕСТИ.

Магдалена и АтанасДерматология започнала да специализира преди 2000 г., когато се появиха джипитата, и решила да завърши. Сега е личен доктор в Петко Каравелово от няколко години, от миналата е поела Куцина, а в Павел преди близо 30 години е започнала като селски лекар.

„Така имам 1500 пациенти, които са осигурени, а иначе са над 2200. Най-много са в Петко Каравелово, където имам чудесен кабинет в кметството. Най-голямата ми любов обаче си остава село Павел, където като млад лекар отидох през 1992 година. Там сега, за съжаление, останаха много малко хора, но аз продължавам да милея за това село. Там са учили до 4 клас и двамата ми сина, а семейството ни живееше там“, започва да разказва д-р Магдалена Нейкова.

Тя с носталгия си спомня за голямата селска служба в Павел  с акушерка, линейка, сестра и зъболекар.

Като участъков лекар тя е там 8 г., а после става и джипи на селото, което замира след закриване на училището. Сега д-р Нейкова ходи по график в Павел в понеделник и четвъртък, като се редува с фелдшера от практиката, има и две медицински сестри и две санитарки. Сега малкият син Станимир, който скоро ще стане на 25 г., помага на майка си на компютъра като сътрудник в бумащината, която изяжда времето на лекаря, но това за никого не е тайна. Младежът току-що е завършил магистратура и може би ще поеме по своя път. Големият е на 27 г.

В Петко Каравелово търновката е от 2012 г. Там тя ходи всеки ден.

Покрай работата си в това село тя е срещнала втория си съпруг полицай, а наскоро двамата си купили къща в Каранци, където живеят. В Куцина няма кабинет и пациентите ходят при нея в Петко Каравелово. Фелдшерът Деян Драганов ходи в Куцина и преглежда пациенти или ги записва за джипито. Мъжът е фелдшер от 30 години и познава хората в Куцина, което е и неговото родно село. Който не може да отиде при нея, влиза в графика за домашни посещения и тя ходи у тях.

„Така вече 27 г. съм селски доктор и това за мен е голяма школа. Виждала съм много други заболявания, а не само кожни. Когато си при хората, можеш много по-лесно да прецениш ситуацията. Според мен навремето сме учили определени болести като болести на средната възраст. В момента много от тях се подмладиха – диабет, болести на щитовидната жлеза. Има 18 – 19-годишни, които идват с хиперфункция на щитовидната жлеза.

Има болести, които пък си смениха пола, като тези на щитовидната жлеза. Сега има много мъже, за които се налага хормонално лечение. Подаграта беше основно мъжка болест, но от нея вече страдат и жени“, споделя още от опита си д-р Нейкова.

ПОЗНАВА ВСИЧКИТЕ СИ ПАЦИЕНТИ

Магдалена Нейкова казва, че познава всичките си пациенти – деца, снахи, зетьове и т.н. Според нея първата част от реформата – да има джипита, трябва да си остане, защото хората са свикнали с личния лекар. Тя подчертава, че знае кога е сложила ваксини, кога се чака раждане. За нея кардинална реформа трябва да се направи в болниците. И за да докаже, че познава пациентите си, личната лекарка казва, че най-възрастната е на 90 години, от Петко Каравелово, и се казва Кръстина. Най-малките са двете родени от началото на тази година бебета пак в голямото село, където се чакат още.

ЗА КОЖНИТЕ БОЛЕСТИ И ЕСТЕТИЧНАТА МЕДИЦИНА

Като млад селски лекар в Павел, с малко бебе на ръце, д-р Нейкова трябвало да вземе специалност, но без много усилия. Тогава покойният вече д-р Зарю Ангелов, виден венеролог от Полски Тръмбеш, й предложил да запише кожни и венерически болести. Така тя се сдобила с интересната специалност, а преди три години отворя кабинета във В. Търново.

Сега предлага лечение на гъбички по ноктите на ръце и крака, лечение на капиляри по лицето и тялото, лифтинг на лицето с изпъване на бръчки, премахване на петна от кожата и премахване на папиломи, доброкачествени туморчета, акне и т.н. Търсят я от цяла България, а за излекуваните пациенти има статии в специализирани медицински списания.

„Преди около три месеца закупих новата апаратура за лечение на белези от акне, катастрофи, операции. Апаратурата, която имам, е само лекарска, но имам и човек, който работи с нея. Първо обаче аз трябва да видя човека. Днес е много актуално премахването на папиломи, а с тази апаратура рискове няма. Тепърва може и да разширя центъра във В. Търново, който се казва „Дерма корект“. За всичко обаче са нужни средства и време“, казва още д-р Магдалена Нейкова.

Нели СУКОВА

Сн. авторката и личен архив

Източник: Борба

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?