Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Диетолог: „Стафиди вместо хапчета.“ – 6 причини да ядем стафиди сутрин
Диетолог: „Стафиди вместо хапчета.“ – 6 причини да ядем стафиди сутрин

Диетолог: „Стафиди вместо хапчета.“ – 6 причини да ядем стафиди сутрин

Стафидите не само помагат при запек, те имат много повече свойства. Вярвате или не, този малък дар на природата е истинско съкровище за здравето.

Сушените плодове, като сушени смокини или фурми, преминават през нежен процес на сушене, който намалява водното им съдържание и запазва най-мощните хранителни вещества.

Тъмният цвят на стафидите показва високите нива енергия и на антиоксиданти,  съдържащи се в този изискан дар от природата. Ако ги ядете умерено, особено в ранните часове на деня, това е изключително полезно за организма.

Днес от Ко4 ще ви покажем 6 причини, поради които трябва да добавите стафиди към закуската си.

1. Стафидите намаляват хипертонията

Стафидите помагат за понижаване на кръвното налягане и поддържат здравето на сърцето. Трябва обаче веднага да се отбележи, че те съдържат глюкоза.  Ето защо, за да се възползвате максимално от ползите от стафидите, трябва да ги консумирате редовно, но в умерени количества.

Например, ако ядете шепа (около 25 г) стафиди на ден, ще се възползвате от високото съдържание на калий, което е много добро за понижаване на кръвното налягане.

Същото важи и за фибрите, които също се съдържат в тези сушени плодове.  Подпомага биохимичните процеси на кръвоносните съдове и същевременно намалява сковаността.

Ако редовно добавяте стафиди към закуската си, можете да започнете деня си, знаейки, че правите нещо добро за сърдечно-съдовото си здраве.

2. Стафидите са пълни с енергия, помагат за преодоляване на анемията

Стафидите съдържат доста желязо, което може да помогне при лечението на анемия. Те са богати и на комплекс от витамини от група В, необходими за образуването на кръвни клетки.

Високото съдържание на мед в стафидите също благоприятства образуването на червени кръвни клетки.

От друга страна, не забравяйте, че добрата закуска трябва да зарежда тялото с много енергия. 

Стафидите са с много високо съдържание на въглехидрати и това е идеалният начин да избегнете обичайното сутрешно усещане, че нямате сили да правите нищо.

3. Помагат за прочистването на тялото

Интересен начин да се възползвате от всички природни предимства на стафидите е да ги накиснете за една нощ и след това да изпиете останалата вода.  Това е отлична рецепта за подобряване на функцията на черния дроб и бъбреците.

Въпреки че тялото има свои естествени механизми за почистване, те могат да бъдат улеснени чрез използване на продукти, които оптимизират функционирането на черния дроб и бъбреците.

Опитайте тази стафидена вода и определено ще забележите разликата.

4. Стафидите лекуват запек

Когато ядете стафиди, в тялото ви се случва нещо невероятно: те набъбват поради съдържанието на неразтворими фибри.

Този естествен процес подпомага функционирането на червата и ги почиства и раздвижва изпражненията, за да могат да преминават по-лесно.

Освен това, ако имате диария, тези разтворими фибри абсорбират течността и така постепенно решават проблема, вече не се чувствате слаби и получавате прием на хранителни вещества.

5. Това е най-добрият начин да се погрижите за здравето на костите си сутрин

Също така трябва да знаете, че стафидите, както и сушените смокини, са богати на калций. Ако добавите шепа стафиди към киселото мляко, ще дадете на костите необходимата доза калций. Този сушен плод е един от най-добрите източници на бор, микроелемент, който е от съществено значение във всяка диета. 

Борът е важен за правилното формиране на костите и поддържането на тяхното здраве, освен това благоприятства усвояването на калция.

От друга страна, както споменахме по-рано, стафидите също са богати на калий.

Калият е друго важно хранително вещество, което помага в борбата с остеопорозата и свързаната с възрастта дегенерация на ставите.

6. Стафидите помагат за поддържане на алкалността на тялото

Ако тялото е твърде киселинно, това често се проявява отвън, включително кожни проблеми като акне. Вътрешните системи също са неблагоприятно засегнати от дисбаланси на pH.  Артритът се увеличава, както и рискът от камъни в бъбреците или висок холестерол.

Ако започнете да закусвате с шепа стафиди, ще си набавите необходимата доза калий и магнезий.

Тези два минерала помагат за повишаване на алкалността на тялото. Те също могат да  неутрализират киселинността, която заплашва здравето.

Решихте ли вече какво задължително ще добавите към закуската си от сега нататък?

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?