Home » ЗА ДАМИТЕ » Добавете под всяко стайно растение – дори и най-мършавото растение ще оживее и ще стане зелено! 9 рецепти за естествени торове!
Добавете под всяко стайно растение – дори и най-мършавото растение ще оживее и ще стане зелено! 9 рецепти за естествени торове!

Добавете под всяко стайно растение – дори и най-мършавото растение ще оживее и ще стане зелено! 9 рецепти за естествени торове!

Тези 9 органични и естествени тора за всички видове растения, ще ви помогнат да подобрите външния им вид. Те ще направят листата по-зелени, ще намалят пожълтяването и ще помогнат на някои растения да цъфтят по-енергично.

Рецепта № 1: Тор с оризова вода

  1. Добавете 200 г ориз към 1 л престояла вода и оставете да престои 1 ден.
  2. Прецедете ориза от водата и полейте растенията с получения разтвор.

Забележка: Тази вода съдържа витамини А, С, Е, РР, някои витамини от група В, както и много аминокиселини, ферулова и фитинова киселини, калий, силиций, лецитин, полизахариди и други елементи, които имат благоприятен ефект върху растежа на растението. себе си. Като цяло можем да кажем, че тази вода ще съживи вашите растения и ще ги направи по-здрави.

Рецепта № 2: Тор от цитрусов сок

  1. Добавете 1 супена лъжица портокалов сок, 1 чаена лъжичка лимонов сок и 1 супена лъжица захар към 1 литър вода със стайна температура (утаена) и разбъркайте.
  2. След пълното разреждане на захарта можете да полеете растенията с получения разтвор.

Забележка: Поради голямото количество витамини в цитрусовия сок и ролята на захарта за насърчаване на растежа, вашите растения ще започнат да растат веднага!

Рецепта № 3: Тор с пресни яйчени черупки

  1. Счупете яйце и натрошете черупката му. Слага се в съд с 1 л студена негазирана вода и се разбърква. Оставете разтвора да се влива в продължение на 1 ден.
  2. След това прецедете и полейте растенията с него.

Забележка: Това е много стар тор, познат на нашите майки и баби. Помага на растенията да се развиват, като се има предвид, че тези кори са много богати на полезни минерални вещества.

Рецепта № 4: Тор от сушени яйчени черупки

  1. Смелете малко натрошени и изсушени яйчени черупки. Вземете една чаена лъжичка прах и добавете към него 1 чаена лъжичка 9% оцет, за да можете да разтворите в тях калциевия карбонат, който не може да се разтвори в обикновена вода.
  2. Смесете всичко с 1 л вода и с получения разтвор полейте растенията.

Забележка: Това е много добро за успешно вкореняване на растения или рехабилитация на коренови системи, засегнати от вредители или болести.

Рецепта № 5: Тор с куркума

  1. Разтворете чаена лъжичка куркума на прах в литър негазирана вода
  2. С получения тор полейте растенията до корен, върху сухата почва.

Забележка: Разтворът е много добър срещу различни заболявания. Освен това стимулира растежа и цъфтежа на растенията.

Рецепта № 6: Тор от ябълкови кори

  1. Ябълката се обелва и се залива с 1 л преварена вода. Оставете разтвора да се влива в продължение на един ден.
  2. След това го прецедете и с него полейте растенията.

Забележка: Ако, например, листата на вашите растения пожълтяват, тогава желязото и силицият, които вече са в разтворима форма в тази вода, ще помогнат на растението да се отърве от тези негативни аспекти. След тази обработка тя ще спре да пожълтява и дори може да цъфти.

Рецепта № 7: Тор с бананова кора

  1. Кората на един банан се нарязва на ситно и се залива с 1 л преварена вода. Оставете тора да се влива в продължение на 1 ден.
  2. След това го прецедете и с него полейте растенията.

Забележка: Благодарение на химическите елементи и витамини, съдържащи се в банановите кори, имунитетът на отслабените растения ще бъде възстановен и ще им помогне да продължат да растат здравословно. Даденото решение е подходящо и за ситуации, в които искате да удължите периода на цъфтеж на любимите си растения.

Рецепта № 8: Тор с минерална вода

  1. Поливайте растенията с натриева хлоридно-хидрокарбонатна вода от естествен произход с високо съдържание на минерални соли (№ 17), като обемът зависи от саксията (200 ml вода на 1 2 l саксия).

Забележка: Тъй като съдържа много полезни минерали, растенията ще се чувстват много по-добре след поливане с него.

Рецепта № 9: Листен тор от коприва

  1. Добавете 1 супена лъжица изсушени и смлени листа от коприва в 1 литър преварена вода и ги оставете да престоят 1 ден.
  2. След това прецедете разтвора и полейте растенията с него.

Забележка: Копривата е полезна с това, че в състава й има много манган и витамин С. Благодарение на тях растенията ще изглеждат много по-добре, изсъхналият им и безжизнен вид ще се подобри и дори могат да ви зарадват с нови и буйни съцветия .

И накрая, бихме искали да отбележим, че не трябва да давате на растенията всички прочетени рецепти наведнъж или да ги смесвате. Тъй като горните торове са приготвени от органични съставки, можете да ги давате на растенията не по-често от веднъж на всеки 2 седмици, като ги редувате.

Друг съвет ще бъде да не поливате растенията на влажна почва. Оставете го да изсъхне напълно, след което ги полейте с избрания от вас тор. Освен това не прекалявайте. Изсипете половин чаша в саксия, така че корените и почвата да не изгният от излишната влага.

За още полезни съвети, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?