Горещи новини

Доматите обичат коприва! Направете ТОВА и ще ядете най-вкусните и чисти домати

Доматите обичат коприва! Направете ТОВА и ще ядете най-вкусните и чисти домати

Може и да не ви се вярва, но копривата е най-добрият естествен тор за домати. В тази статия от Ко4 ще говорим защо и как да я използвате.

Като тор

Когато засаждате доматите, сложете шепа коприва върху пръстта около стъблото. Това ще им осигури калций, желязо, силиций, манган и други полезни вещества.

Растенията ще бъдат по-силни, по-здрави и ще растат по-бързо.

Можете, също така, да направите тор, богат на азот, подходящ за всички растения в градината ви. Най-добре е да го подготвите през май и началото на юни, когато навън вече е топло и разсадът е засаден. Той стимулира активния им растеж.

Напълнете 2/3 от кофа с прясно окосена трева и коприва. След това, добавете захар. Залейте с вода и оставете за 2 седмици.

Преди употреба разредете в съотношение 1 литър тор към 9 литра вода. Повтаряйте торенето на всеки 3 седмици.

Освен домати, наторете с него и краставици и пипер.

Този естествен тор за домати стимулира растежа на зелената маса, активното развитие на растенията и укрепва имунитета им.

Спрей против гъбички

Направете спрей против гъбички от коприва. Това ще осигури здравословен растеж на вашите домати. Приготвянето е много просто и бързо, ефектът е гарантиран.

Необходими са ви:

1 кг прясна коприва
3 литра вода

Нарежете копривата и я залейте с топла вода. Оставете да кисне 24 часа, след което прецедете. Добавете малко течен сапун. Изсипете в спрей бутилка.

Действието му е предимно превантивно.

Това е безопасно, просто, ефективно и безплатно средство.

Пръскане с тор от коприва

Торът за коприва за домати се прави под формата на т.нар каша. Копривата, която не цъфти, съдържа най-много хранителни вещества, затова приберете копривата през пролетта, за да приготвите тора.

За да приготвим тора от коприва, са ни необходими : 1 кг нарязана коприва, 10 литра вода и пластмасова кофа.

Поставете нарязаната коприва в кофа, залейте я с вода и я оставете да ферментира за една до две седмици – в зависимост от времето (високата температура ще ускори процеса на ферментация). Веднъж на ден разбъркваме внимателно съдържанието на кофата, което ускорява процеса на ферментация.

Торът за коприва за домати произвежда остра неприятна миризма по време на ферментацията и се разпенва много. Затова си струва да добавите към него скално брашно, което малко ще омекоти силната миризма на течността, обогатявайки я с калий. Базалтовото брашно е идеално за тази цел. Цъфтящите растения валериана също ще помогнат за облекчаване на миризмата.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Доматите обичат коприва! Направете ТОВА и ще ядете най-вкусните и чисти домати"

Какво мислите?