Горещи новини

Домашно Маскарпоне по бързия начин – плътно и кремообразно, само с 2 съставки! За най-вкусното Тирамису:

Домашно Маскарпоне по бързия начин - плътно и кремообразно само с 2 съставки! За най-вкусното Тирамису:

То е кремообразно, сладко, богато и е най-важната съставка в популярното италианско Тирамису и много други торти.  Маскарпонето е вид прясно сирене с около 80% масленост.

Приготвя се от сладкарска сметана с добавка на киселина (лимон или оцет).

В магазините цената обикновено ни отказва да го купим, а някъде не са и чували за него. Днес обаче ще разберете как да го направите сами по много лесен начин и със съставки, които вероятно вече имате у дома. Посочените съставки са за приблизително 500 г маскарпоне.

Домашно Маскарпоне

Продукти:

  • 1 литър сладкарска сметана за разбиване с около 36% масленост (трябва да е качествена, животинска)
  • 30 мл лимонов сок (около 3 супени лъжици)

Освен това:

  • 1 бр. чист тензух/марля/кухненска кърпа или друга тънка, памучна кърпа
  • 1 цедка или сито
  • 1 голяма тенджера.

Приготвяне:

Изсипете сладкарската сметана в тенджерата и я загрейте на огъня. Ако разполагате с кухненски термометър, може и с него да загреете сметаната до 80-90 градуса. Ако нямате, е важно да я загреете на умерена температура и да не я оставяте да завира, а само да я затоплите добре. В зависимост от котлона отнема 5-8 минути.

Преди да заври, намалете котлона на 4-та или 5-та степен 9 (или съответстващата на вашия котлон) и варете на тих огън около 10-15 минути, като разбърквате от време на време. Така ще се изпари много течност и сиренето ще стане плътно и кремообразно.

приготвяне маскарпоне

Свалете съда от котлона и добавете лимоновия сок. Покрийте съда с чиста кухненска кърпа и го оставете да изстине напълно на стайна температура.

Ситото се поставя върху достатъчно дълбока купа, така че да не опира дъното и суроватката да се отцеди. Поставете мокрия тензух + кърпа в цедка, след което прецедете охладената сметана през него. Покрийте ситото с чиния, отгоре покрийте с кърпа и го оставете в хладилника за 10-12 часа (за през нощта е идеално).

маскарпоне консистенция

След това време ще забележите, че на дъното на купата се е образувала много суроватка, а гъстото маскарпоне е останало в ситото.

гъсто домашно маскарпоне

Ако сте следвали всички стъпки, това сирене ще има 100% същата консистенция като тази на купешкото. Ако не го използвате веднага, тогава е най-добре да го съхранявате в стъклен съд с надежден капак. Така можете да го съхранявате в хладилника до 7 дни, без да се развали.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Домашно Маскарпоне по бързия начин – плътно и кремообразно, само с 2 съставки! За най-вкусното Тирамису:"

Какво мислите?