Home » БЪЛГАРИЯ » Държавата готви промени за запасняците и военновременните структури – срокът е една година
Държавата готви промени за запасняците и военновременните структури – срокът е една година

Държавата готви промени за запасняците и военновременните структури – срокът е една година

Служебното правителство е внесло в парламента предложение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили.

Документът е заведен в деловодството на Народното събрание на 29 декември, показа справка на „Флагман“.

Решението Министерският съвет (МС) е взел на 23 декември. Какво точно е предложението по същество не е ясно, защото тази му част е държавна тайна – то е с гриф „поверително“.

Посоченият срок за преструктурирането и числеността на запаса обаче е 31 декември 2023 г.

Съгласно чл. 15 и 17 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България Министерският съвет предлага, а Народното събрание определя военните формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и числеността на запаса за въоръжените сили, се сочи в мотивите на МС.

Проведеният Стратегически преглед на отбраната, както и разработените впоследствие стратегически документи за въоръжените сили на Република България (Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2032 и Планът за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г.) наложиха промяна в организационната структура и преход към нова функционална структура на въоръжените сили.

С Постановление № 416 от 2022 г. Министерският съвет определи структурите от другите сили от системата за национална сигурност на Република България и тяхната численост, които се включват във въоръжените сили във военно време, посочват от правителството. Това е станало на 8 декември, показва справка на „Флагман“.

С цел осигуряване развитието на отбранителните способности на въоръжените сили за военно време и за гарантиране на националната и съюзната сигурност Министерският съвет предлага на Народното събрание на основание чл. 15, т. 1 и 2 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България да определи военните формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и числеността на запаса за въоръжените сили, която следва да бъде достигната до 31 декември 2023 г.

С въвеждането на периода за достигане до 31 декември 2023 г. ще се осигури необходимото процедурно време за:

привеждане на организационно-щатната структура на въоръжените сили за военно време към новата функционална структура на въоръжените сили; планиране, заявяване и приписване на необходимия ресурс от запасни и техника-запас за комплектуване на формированията от въоръжените сили и структурите по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България по длъжностните разписания или щатове за военно време, се сочи още в мотивите на правителството.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?