Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Държавата да глобява собствениците на празни жилища или да им изисква данък, ако имат повече от едно
Държавата да глобява собствениците на празни жилища или да им изисква данък ако имат повече от едно

Държавата да глобява собствениците на празни жилища или да им изисква данък, ако имат повече от едно

Много от необитаваните жилища у нас са годни за живеене. Има и такива, които се рушат, коментират от „Хабитат България“.

„Те са частно притежавани имоти и решението е на собствениците. Ролята на държавата е да създаде рамка и условия, които да поощряват от една страна собствениците, да ги върнат на пазара. А от друга страна да ги санкционира в случаите, когато има повече от едно жилище и второто или третото стоят празни“, коментира пред NOVA NEWS Минчо Бeнов, национален директор на „Хабитат България“.

Във Франция собствениците на повече от едно жилище, когато второто е необитаемо, дължат данък.

„Първата година е в размер на 17% от пазарния наем, който биха получили за годината, а от втората година нататък данъкът е 25%. Това е една много сериозна финансова санкция. В България имаме много голям излишък на жилища в страната“, обясни още Минчо Бенов.

Над 1,6 милиона жилища у нас – необитаеми, около 1% нямат ток, вода и канализация.

„Тъй като те, освен, че са годни за обитаване, са обезпечени с абсолютно всичката инфраструктура, която едно жилище трябва да притежава – не само техническа, включително образователна, здравна, културна, социална и т.н“, допълни директорът на „Хабитат България“.

Общинските жилища са много малко. Те са по-малко от 1,5% от жилищния фонд и тенденцията е да намаляват.

„Общините, които предлагат общински жилища и тази социална услуга на настаняване в общинско жилище, го правят на добра воля. Те нямат абсолютно никакво задължение, нито законово, нито някакво друго. Това е една инерция, която е останала от времето на социализма“, уточни Бенов.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?