Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Дядо вдигна параклис след видение
Дядо вдигна параклис след видение

Дядо вдигна параклис след видение

Дядо вдига храм след съновидение в благоевградското село Клисура. Пророческо видение кара пенсионираният Асен да запретне ръкави и да изпълни волята на по-висша сила от него.

Всичко започва преди няколко години, когато светец се явява през нощта на дядо Асен и започва да му дава заръки. „Казваше ми: „Асене, трябва да построиш голям параклис“. И нощем ме вдига насън една седмица този светия. „Там ще отидеш, еди-къде си, па ще вдигнеш параклис.“ Казваше ми какво да правя, за да мога да спя вечерно време“, разказва 76-годишният мъж.

Асен се отдава изцяло на каузата и не спира, докато строежът не е напълно готов. Две години отнема на възрастния човек да вдигне Божия дом.  Прави го напълно сам. Без помощ от комшии и познати.

„Сам си плащам всичко, никой не ми дава пари. Викат ми да събирам от селото – кой ще ми даде? Като си решил да правиш параклис, си прави – така ми викат хората. Тук са само стари хора, нямат помощ и те, откъде да вземат?“, признава проблемите, с които се среща дядо Асен.

В началото пенсионерът няма нищо. Нито тухли, нито вар, нито каквито и да е инструменти. Лека-полека започва да събира нужните му неща. Намира тухли, които му продават вместо за левче за 80 стотинки, отделя средства за вар и катери баира на селото, за да трупа каквото е събрал, на мястото, което духовникът му посочва насън.

Именно вярата му помага да завърши строежа и го кара да не се отказва въпреки пречките, които среща по пътя си.

Параклисът е готов точно на Архангеловден 2023 г. (8 ноември). Затова и носи името на светеца. Свети Архангeл Михаил е военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта и за дядо Асен денят, в който е готов храмът, не е случаен.

„Хора идват тука и са много доволни. Поздравяват ме, че съм го направил. Аз го поддържам сега в момента, но като си отида, не знам какво ще стане“, притеснява се пенсионерът.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?