Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Д-р Гайдурков съветва: Ако искате да сте здрави не яжте месо повече от 2 пъти седмично
Syvetite na dr Gaidurkov za zdrave

Д-р Гайдурков съветва: Ако искате да сте здрави не яжте месо повече от 2 пъти седмично

Подправките джоджен, мента, копър и босилек са естествени антибиотици, казва специалистът

Експертът по диетично хранене д-р Георги Гайдурков е ученик на Лидия Ковачева. Нутриционистът лекува само с промяна в начина на хранене. Д-р Георги Гайдурков е завършил медицина, специализирал е нутрициология. Завършил е и магистратура по психология. Работил е в неотложно звено и бъбречно отделение към МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, и 12 години в Центъра по хемодиализа към МБАЛ „Св. Анна“ – София. За себе си казва:

„Аз не съм лечител. Това, което практикувам, е строга научна медицина.“

Самият той като по-млад признава, че е имал цял букет от заболявания, но е успял да се пребори с всички тях само с хранене. Специалистът е разработил свой план, с който всеки може да подобри функциите на организма си и да се отърве от куп коварни болести.

Д-р Гайдурков препоръчва не повече от 2 пъти седмично да се хапва месо и не повече от 3 пъти – млечни продукти, 1 ден да e за пречистване и 1 за глезотии. Обяснява, че млечните продукти дават много отпадни вещества като слуз, която е идеална среда за развитие на микроби в организма. Ако прекаляваме със сиренето и кашкавала, пренасищаме организма си с калций и той се натрупва под формата на шипове, камъни в бъбреците, вкалцени склеротични плаки по съдовете.

Факт е, че в индустриално развитите страни, където се ядат много млечни продукти, остеопорозата е в най-висок процент. Страдащите от нея не се подобряват с повече мляко, а със сусам, червени морски водорасли, натрошени черупки от сурово яйце. По негови думи пробиотик и антибиотик за всеки стомах са подправките: джоджен, мента, копър, босилек. Те подпомагат развитието на благоприятна флора в червата и успокояват раздразнения стомах.

За Гайдурков най-простата и ефективна процедура за повишаване на нашата защита е провеждането на разтоварителен период без животински храни. При съобразяване с индивидуалното състояние това може да бъде 10-14-дневен период на сурови плодове, зеленчуци, прясно изцедени сокове, смути и сурови ядки. Можем да захраним за 7 дни, като добавим зърнени и бобени варива.

Такъв курс е желателно да провеждаме всеки сезон, като 1 ден седмично винаги оставяме суровояден. В регулярното хранене следва да гарантираме пълноценен внос с много витамини и достатъчен белтъчен прием – на първо място суровият яйчен жълтък.

По метода за подсилване на имунната система на д-р Гайдурков риба и меса се позволяват до 1 път седмично, приети само със зеленчук.

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?