Д-р Емилова: Ако искате да сте слаби – всеки ден зелено на трапезата!

Kakvo da qdem za da sme slabi

Топдиетоложката Людмила Емилова даде нова порция полезни съвети как да се справим с килограмите моментално и до първия ни плаж за годината да бъдем в отлична форма.

Лекарката съветва да се възползваме от разнообразието на храни, които сезонът ни предлага.

„Зеленото трябва да присъства всеки ден на трапезата. Зелена салата или зелено смути песто, готвена храна – няма значение, във всички тях има хлорофил – онзи зелен пигмент, който смайващо наподобява човешкия хемоглобин и затова го наричат „зелената кръв“. Копривата, лападът, левурдата, киселецът, лободата са истински суперхрани, богати на фитонутриенти и микроелементи.

Да, левурдата, или българският див чесън, е не по-малко ценена от зелената спирулина на прах, която е модерна добавка днес. Защо да не сложите в сутрешното смути левурда вместо спирулина?

Щедро прибавяйте в салатите пресен лук и чесън, зелени подправки – ако са от пазар и с чист произход е най-добре. Наричат хлорофила „строител на червени кръвни телца“, той подпомага сърдечносъдовата система, ускорява детоксикацията на черния дроб, регулира дейността на червата, стимулира работата на имунната система и вталяването.

Пролетните зеленолистни са богати и на кверцетин. Те действат като „чистачи“ на токсини, бактерии и вируси в тялото, поглъщат и унищожават свободните радикали. А свободните радикали, знаете, предизвикват възпаления в организма.

Кверцетинът успешно се бори с възпаленията, доказано подпомага имунната система, доставя цинк директно в клетките и така усилва действието на витамин С. Облекчава алергиите, укрепва кръвоносните съдове, нормализира кръвното налягане“, категорична е д-р Емилова.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Д-р Емилова: Ако искате да сте слаби – всеки ден зелено на трапезата!"

Какво мислите?