Home » ЗА ДАМИТЕ » Д-р Сергей Иванов каза в какво да накиснем купешките плодове и зеленчуци, за да ги „обезвредим“ от нитрати и микроорганизми:
Nakisvane na plodove

Д-р Сергей Иванов каза в какво да накиснем купешките плодове и зеленчуци, за да ги „обезвредим“ от нитрати и микроорганизми:

Много от нас с притеснение посягат към плодовете и зеленчуците от магазина, вярвайки, че те едва ли не са пълни с нитрати и могат да ни отровят.

Положението обаче далеч не е толкова трагично, твърди молекулярният биолог д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители“.

В предаването „Цветовете на България“ на Радио „Фокус“ той обясни, че спокойно може да се консумират всички плодове и зеленчуци, които се предлагат по магазините.

Основният проблем, според него, не са нитратите – това е мит, който идва още от социализма, а микробиологичните замърсявания.

„Винаги зеленчуците са се торели с оборска тор, напоследък покрай биологичното земеделие това стана много модерно, но това отвори и нови рискове пред потребителите.

Но това не е причина за отказ от зеленчуците,“ поясни той.

Сергей Иванов посъветва зеленчуците да бъдат добре измити преди консумация, тъй като доброто измиване маха всичко, което е на повърхността. По този начин намаляваме всякакви замърсявания. Намаляват и количеството бактерии, които са по зеленчуците.

„И най-накрая и накисването с оцет намалява с близо още 90% количеството на бактериите. Така че измиването и накисването с оцет е най-достъпната и най-евтината процедура за измиване и обработка на листни зеленчуци“, обясни специалистът.

Той определи биопроизводството като „религиозен въпрос“ и обясни, че проблемът не е в начина на биопроизводство, а технологията, по която се прави и обясни, че правилният начин е първо оборската тор да се компостира и след това да се използва.

„Реалните проверки би трябвало да се правят от Агенцията по безопасност на храните, които осъществяват  контрол по цялата верига – от производителя до търговеца. Но често пъти не се правят задълбочени проверки поради липса на възможности, липса на политическа воля, нежелание да се конфронтират с търговци или производители,“ смята д-р Сергей Иванов.

Относно наличието на препарати в месото и местните продукти той е на мнение, че е трудно да се каже доколко е сериозен проблемът поради същата причина – проблемът с контролните институции.

„Резултатите не са много ясни и често са „секретни“. Кога за последен път сте чули Агенцията по храните да направи публичен отчет?“, попита той и добави, че можем само да гадаем за сериозността на тези проблеми.

„Ние нищо не можем да направим за съжаление. Тук е ролята на съвестните фермери, на контролните органи да тестват постоянно месото, местните и млечните продукти,“ категоричен е д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители“.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?