Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Евтин трик превръща постната питка за Бъдни вечер в пухкава наслада:
Евтин трик превръща постната питка за Бъдни вечер в пухкава наслада:

Евтин трик превръща постната питка за Бъдни вечер в пухкава наслада:

Напълно сме сигурни, че рецептата, която ще споделим с вас, ще намери място в тефтера на всяка домакиня. Крайният резултат е невероятен.

Питката за Бъдни вечер по тази рецепта е не само постна, вкусна, но и успява да напълни цялата тава. Има една малка тайна, която я прави уникална. Бързаме да я споделим с вас, защото знаем, че всяка домакиня се вълнува изключително много от предстоящите празници и иска ястията на масата да са по-вкусни от всякога. Как да си направим идеалната коледна постна питка?

Евтин трик превръща постната питка за Бъдни вечер в пухкава наслада:

Постна питка за Бъдни вечер

Продукти:

  • 2,5 ч.ч брашно
  • 1 супена лъжица олио
  • 2 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. сол
  • 1 и 1/3 ч.ч газирана вода
  • Смес от семена за поръсване или добавяне към тестото

Начин на приготвяне:

Предполагаме, че вече сте се досетили каква е малката тайна, която превръща обикновената содена питка в мека, пухкава и топяща се в устата питка. Да, това е газираната вода. Без тази съставка не можем да очакваме подобни резултати от нашия шедьовър.

Първото нещо, което трябва да направите, когато приготвяте хляба, е да пресеете брашното. Ако имате повече време, можете да направите това два пъти (а най-добре три). Накрая резултатът ще бъде още по-мек.

Добавете солта и содата към брашното. Оставете малко количество брашно настрана. Ако сте решили да използвате семена в хляба, добавете ги на този етап. Смесете всички съставки и бързо добавете захарта.

Разбъркайте отново и налейте газираната вода. Започнете да месите. Ако хлябът се нуждае от повече брашно, използвайте това, което сте отделили по-рано. Тестото не трябва да е твърдо, но и да не лепне по ръцете при месене.

Време е да преместите питката в тава, която предварително сте застлали с хартия за печене. Не забравяйте да пъхнете паричката и да направите кръстообразен разрез с нож.

Ако пък искате да спазите традицията докрай, отделете малка част от тестото и оформете от нея украса – житен клас, слънце, чепка грозде и други символи на плодородието.

Поръсете с малко брашно и печете в загрята фурна на 220 градуса. Печете 10 минути и след това сменете температурата на 180.

Когато хлябът хване златиста коричка, е време да го извадите от фурната и да го сервирате на масата. Опитайте тази рецепта и сме сигурни, че ще очаровате цялото си семейство, седнало на масата!

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?