Home » KO4 STORY » Единствената монахиня в „Свети Георги“ – сестра Фотиния е и игумен, и домакин, и свещопродавец, и градинар, и всичко.
Sestra Fotiniq Sveti Georgi

Единствената монахиня в „Свети Георги“ – сестра Фотиния е и игумен, и домакин, и свещопродавец, и градинар, и всичко.

Тя е и игумен, и домакин, и свещопродавец, и градинар, и всичко.

Сестра Фотиния със светско име Светла остана единствената монахиня в един от най–старите и красиви манастири у нас – „Свети Георги“ над пловдивското село Белащица, който е на 1004 години. По нищо не личи, че за него се грижат само Фотиния и домакинката Елена Димитрова, които са единствените му обитателки.

А обителта е все така изящно подредена. Щом влезеш в нея, виждаш майсторски подрязани храсти, пометен двор, разцъфтели градини, прекопани градинки – всичко по конец.

И макар в манастира "Свети Георги" да са само игуменката и домакинката Елена Димитрова, обителта е поддържана изрядно.
И макар в манастира „Свети Георги“ да са само игуменката и домакинката Елена Димитрова, обителта е поддържана изрядно. Снимка: Радко Паунов

„Бог ни дава сили да се справяме“, казва сестра Фотиния. Часът е около 18, а тя, приседнала в параклиса, чете вечерни молитви. „Само да довърша и ще ви обърна внимание“, казва игуменка. Изчита последния абзац от евангелието и идва да ни даде свещички.

„Майка Екатерина си отиде през 2021 година. Последваха я още две монахини, които бяха на преклонна възраст и останахме само двете с Елена“, разказва Фотиния. Разпределили  си ангажиментите така, че да могат да обгрижат всичко – храмът да е винаги почистен и приветлив, дворът – подреден, животните нахранени, градинките поляти и прекопани.

Чемширите в манастира са подрязани по конец, дворът е пометен винаги.
Чемширите в манастира са подрязани по конец, дворът е пометен винаги. Снимка: Радко Паунов

„С помощта на свети Георги се справяме“, казва Елена, която вече е в трескава подготовка за предстоящия храмов празник на 6 май. Тогава се очаква, както всяка година, стълпотворение от цялата страна. В двора не можеш да се разминеш от богомолци. Колите стигат чак до селото, а целия път до манастира е осеян със сергии.

7 агнета ще бъдат сготвени на курбан. Дарява ги благочестива християнка.

„Трудното ще е, че тази година Великден е на 5 май и мнозина от помощниците ни ще са ангажирани с празника. А на следващия ден трябва всичко при нас да е приготвено. Месото трябва да е подготвено и още в тъмни зори да започне да се готви. Като свърши службата е задължително да веднага да се раздаде курбанът“, уточнява игуменката.

Манастирът "Свети Георги" е емблемата на Белащица.
Манастирът „Свети Георги“ е емблемата на Белащица. Снимка: Радко Паунов

Отсега тръпки я побиват в какъв вид ще се появят в храма някои богомолци. Въпреки че табела предупреждава отвън в манастира да не се влиза в неприлично облекло, мнозина не изпълнявали тази препоръка.

„Влизат по къси панталони, с раздърпани и съдрани дънки. Жени се вмъкват разголени“, дразни се Фотиния. Неведнъж ставала обект на заплахи от хора, които не спазват порядките. „Разправят се агресивно и нищо чудно някой път да ме набият“, притеснява се игуменката. Но е категорична, че няма да отстъпи.

„Казвам на едни: Не влизайте в този вид в храма! Останете само в притвора, където се продават свещите. А те: „Ама ние вече сме влезли“. Влезли сте, ама друг път! Едно е да си до царя, друго е да си пред двореца“, обяснявала им тя разликата. Те обаче не я послушали и се намъкнали в неприлично облекло.

Храмът на манастира "Свети Георги" ще посрещне хиляди на Георгьовден.
Храмът на манастира „Свети Георги“ ще посрещне хиляди на Георгьовден. Снимка: Радко Паунов

Още нещо бие неприятно на очи. От няколко години се е срутила част от носещата стена на обителта, а точно отгоре са покоите на монахините, както и параклиса с двете чудотворни икони. Едната е на Богородица Седмострелна, която изпълнява всякакви желания, а другата – на Троеручица.

„Нищо не можем да направим, защото манастирът не е наша собственост. За мен е непонятно тази светиня да се остави така“, заяви пред „24 часа“ кметът на Белащица Трендафил Бакалов. Той недоумява трябва ли да падне манастирът, за да се вземат мерки. Имало спечелен проект за ремонт по линия на земеделското министерство, но течали обжалвания с избора на фирма. А през това време стената се руши.

„Това е действащ манастир. Трябва ли да се срути? Той е емблема на Белащица заедно с чинаровата гора“, допълни Бакалов.

„Проектът има съгласуване с НИНКН, стената ще се ремонтира“, обясни пред „24 часа“ Здравко Димитров, който отговаря за имотите на митрополията.

Срутилата се подпорна стена в манастира е така от няколко години.
Срутилата се подпорна стена в манастира е така от няколко години. Снимка: Радко Паунов
Над срутената стена са покоите на монахините.
Над срутената стена са покоите на монахините. Снимка: Радко Паунов
Част от носещата стена на манастира е паднала.
Част от носещата стена на манастира е паднала. Снимка: Радко Паунов
Иконата на света Богородица Троеручица в манастира "Свети Георги".
Иконата на света Богородица Троеручица в манастира „Свети Георги“. Снимка: Радко Паунов
Иконата на Богородица Седмострелна е от 1903 година.
Иконата на Богородица Седмострелна е от 1903 година. Снимка: Радко Паунов
Сестра Фотиния е категорична, че няма да допуска хора в неприлично облекло да влизат в манастира.
Сестра Фотиния е категорична, че няма да допуска хора в неприлично облекло да влизат в манастира. Снимка: Радко Паунов
Манастирът "Свети Георги" в Белащица е наистина място за благодат.
Манастирът „Свети Георги“ в Белащица е наистина място за благодат. Снимка: Радко Паунов
От двора на манастира "Свети Георги" се разкрива гледка към Пловдив.
От двора на манастира „Свети Георги“ се разкрива гледка към Пловдив. Снимка: Радко Паунов
Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?