Home » СВЯТ » Един и същ кашкавал – 6,65 евро в Лидл Германия, 22 лева в Лидл България
Един и същ кашкавал - 6.65 евро в Лидл Германия 22 лева в Лидл България

Един и същ кашкавал – 6,65 евро в Лидл Германия, 22 лева в Лидл България

Драстична разлика има в цените на един и същи кашкавал, произведен в България и продаван в търговска верига Лидл у нас и Германия. За това алармира в социалните мрежи възмутен потребител и за доказателство приложи снимки.

В Германия килограмът се предлага за 6,65 евро, като опаковка от 750 г струва 4,99 евро. За сравнение – цената на същия продукт в България е съответно 21,99 лв./кг и 16,49 лв. за 750 г. Човекът апелира да се самосезира комисията, която в момента проверява търговските вериги за спекула в цените.

За драстичната разлика в цената на кашкавала в България,

какво съдържа той и какво се укрива от потребителите пък описва в профила си във Фейсбук Милкана Йорданова – управител на мандра в родопското село Смилян и председател на Сдружение „Планинско мляко“. Необходимо е спешно да се изследва дали предлаганият кашкавал се етикетира правилно и дали на опаковките са упоменати всички съставки.

„Ако се внесе по-голяма яснота за производството на два различни продукта, които носят едно и също име – „кашкавал“, ще стане ясно защо цените на този продукт са с такива  големи разлики  във всички магазини и за много хора  буди недоумение, обяснява Милкана Йорданова в поста и уточнява. – Традиционният български продукт „кашкавал“ се произвежда от сурово мляко – краве, овче или биволско.

След неговото подсирване и отцеждане от суроватката се пропарва и омесва в топъл солен разтвор. Оформят се различни пити по избор – малки или големи. След 4 или 5 дни се опакова и се оставя да зрее 45-60 дни. След този период е готов за продаване.

Другият вид кашкавал, който неправилно носи това име, се произвежда в страната по нова технология от около 10 години.

Прави се от млечен полуфабрикат – наречен  „калиата“,

внесен от Полша, Белгия, Дания и др. страни в замразено състояние. След размразяването и нарязването му той се топи в специални топилки за т.нар. сухо парене. Прибавя се масло или в повечето случаи палмова мазнина, специални емулгаторни соли, вода и всичко това се топи на висока температура, както се прави топено сирене. След това готовата маса се разлива в различни форми, като изстинат и се втвърдят, се опаковат, няма процес на зреене и веднага могат да се продават.

В технологично отношение има съществена разлика и затова следва да се изиска от съответните органи този вид продукт да има различно име от кашкавала. В ценово отношение внасяната „калиата“ е с двойно по-ниска цена от суровото мляко. Това е основната причина да са толкова различни цените на този продукт. Ако се разграничат двата продукта, потребителите ще имат своя информиран избор. И двата продукта при спазване на технологиите им  могат да са с добро качество и вкус, но трябва да носят различни имена.“

Как се прави имитация на кашкавал показа вреди време и Пламен Абровски, председател на Комисията по земеделие в 47-ото НС.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?