Горещи новини

Една лъжица от това и всички цветя ще са яркозелени, а цъфтящите ще имат по-хубави и по-големи цветове:

Vsichki cvetq shte sa qrkozeleni

След дългата зима, през която цветята обикновено вегетират, за да пестят енергия, през пролетта те се нуждаят от подхранване, за да придобият сила и да продължат цикъла на цъфтеж и размножаване.

От незапомнени времена съществува естествено и много ефективно решение, което се използва и днес от опитни градинари, особено при производството на органични зеленчуци.

Този разтвор се използва за защита на растенията от различни заболявания, за премахване на паяци, листни въшки, брашнеста мана, гъбички и много други вредители. Този разтвор ще даде сила на цветята и те ще позеленеят и ще цъфтят много по-обилно от преди.

По-долу прочетете как да си приготвите този лесен разтвор.

подхранване спатифилум

Без използването на химически пестициди, органичните производители и градинари използват само естествени средства, търсейки начини да спрат и предотвратят различни инфекции и вредители, които атакуват културите. За щастие природата винаги е готова и ни дава чесъна като лек, който има широко приложение в градината.

Активните серни съединения в чесъна действат като мощен пестицид, убивайки гъбичките и отблъсквайки вредителите от хранителни източници. Най-хубавото от всичко е, че ще можете да защитите вашите растения, без да оставяте вредни химически остатъци.

Разтворът с чесън се приготвя лесно и може да се използва за зеленчуци, плодове, декоративни и билкови растения, както и за саксийни стайни цветя.

чесън на прах

Използван за листно пръскане, той е ефикасен срещу листни въшки, картофени белокрилки, зелеви червеи, акари, молци, мравки… Ако се използва за третиране на почвата, чесновата вода е ефективна срещу нематоди и гъбички. Сух чесън, тоест чесън на гранули (който се използва в кухнята като подправка) може да се поръси директно в почвата, ако сте забелязали, че в нея се развиват плесени, гъбички или други болести.

чесън в почвата

За стайни цветя пригответе следния разтвор: една чаена лъжичка залейте с 1 литър гореща вода (максимум 60 градуса), разбъркайте добре, покрийте и оставете да изстине напълно. След това прецедете течността през марля.

С тази течност полейте цветята в корена. Работи чудесно за орхидеи, невен, мушката и други цветя. Поливайте ги с тази течност веднъж на всеки 3 до 4 седмици. Ако растението е малко болнаво, пригответе друг разтвор, с който да пръскате листата.

чеснова вода приготвяне

Чесънът е естествен фунгицид: активните серни съединения спират развитието на различни гъбички и плесени. Това е много ефективна терапия и превантивна мярка за брашнеста мана. Естествен инсектицид: Когато се използва в комбинация с люти чушки, чесънът ефективно отблъсква мишки, плъхове, зайци…

Рецепта за чеснов разтвор за количество 4-5 литра

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

  • 5-6 големи скилидки чесън и 2 чаши вода

ПРОЦЕДУРА:

Обелете чесъна и го нарежете на ситно. Залива се с две чаши вода (400-500 мл) в стъклен съд, покрива се с тава и се оставя да престои 24 часа на тъмно място.

След това прецедете течността и долейте вода, за да я разредите и да получите 4-5 литра течност. Може да се съхранява в хладилник до употреба. За нанасяне се използва спрей-накрайник и заразеното място се пръска от всички страни на листата веднъж седмично до изчезване на проблема.

Също така, старателно напоявайте с разтвора заразената почва веднъж седмично, за да се отървете от гъбичките и нематодите. Когато се използва като превантивна мярка, разтворът от чесън се прилага веднъж на две седмици или след дъжд. А ето как се приготвя в комбинация с люта чушка за прогонване на по-големите вредители:

Рецепта за по-силен разтвор за количество: от 4-5л.

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

  • 5-6 скилидки чесън
  • 1 чушка халапеньо (или друга люта чушка) или 1 супена лъжица лют червен пипер
  • 2 чаши вода

Процедурата е същата, само към сместа се добавя ситно нарязана люта чушка или лъжица люта чушка на прах. Ако разполагате с блендер, тогава всичко се разбива на гладка смес.

Същото се оставя да престои едно денонощие в стъклен съд (може и в буркан с капак) на тъмно място и се смесва с вода до получаване на общо 4-5 литра. Този разтвор може да се съхранява и в хладилник до употреба. Прилага се при нападнати от мишки, зайци и други неприятели растения веднъж на две седмици или след дъжд.

Ако метеорологичните условия (чести дъждове) ви принуждават да прилагате разтвора по-често, много е важно той да не е повече от два пъти седмично върху листата и веднъж седмично като почвена обработка.

Ключът към правилното използване на чесновия разтвор за растенията е в умереността. Въпреки че е полезен инструмент, той може да повлияе негативно на полезните микроби в почвата, ако се използва твърде често.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Една лъжица от това и всички цветя ще са яркозелени, а цъфтящите ще имат по-хубави и по-големи цветове:"

Какво мислите?