Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Ето аз с какво правя баницата вместо със сирене и всички се избиват за нея – става мека като душичка!
Ето аз с какво правя баницата вместо със сирене и всички се избиват за нея - става мека като душичка!

Ето аз с какво правя баницата вместо със сирене и всички се избиват за нея – става мека като душичка!

Днес ви предлагаме да опитате един любим на македонците специалитет – Копишмиде или с други думи тутманик (или баница) с извара.

Става невероятно мек и с много фин вкус благодарение именно на изварата, която му придава лекота и копринена текстура.

Запомнете рецептата, защото определено си заслужава:

Македонска баница с извара ( Копишмиде )

Продукти за тестото:

  • 600 г брашно
  • 1 супена лъжица сол
  • 1 супена лъжица захар
  • 10 г суха мая и хладка вода (около 400 мл)

Освен това:

  • малко олио за намазване на корите
  • извара (или ситно сирене) за плънката
  • един жълтък, разбъркан с една супена лъжица олио за намазване на баницата

Начин на приготвяне:

В малко хладка вода добавете лъжица захар и суха мая. Разбъркайте добре, за да се разтвори захарта. Добавете солта към брашното и разбъркайте.

Прави се вдлъбнатина, след което се добавя разтворената мая и с постепенно добавяне на хладка вода се замесва хубаво средно меко, но гладко тесто, което се отделя от стените на съда.

Ако имате миксер за тесто, просто сложете всички съставки и оставете машината да омеси добре тестото. Омесеното тесто се покрива с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса за около половин час, докато удвои обема си.

Разстелете втасалото тесто върху работен плот и го набрашнете малко, колкото да оформите руло. Така ще бъде по-лесно да го разделите на три равни части. Всяка част оформете на топка.

Покрийте тестото с прозрачно фолио и го оставете да почине за 15 минути. Намажете голяма тава за печене с малко масло по цялата повърхност. След това от всяко тесто разточете възможно най-тънка кора.

Поръсете я с олио и отгоре извара или фино сирене. Започнете с прегъване на кората: прегънете двете страни към средата, като отгоре ги поръсите с малко олио и извара.

След това приближете тавата до кората (за да определите точната дължина), след което прегънете двата срещуположни края. Така ще получите правоъгълна кора с размерите на тавата, в която ще се пече баницата.

Повърхността на кората се поръсва малко с олио и извара. След това навийте кората на руло, след което го прехвърлете в намазнената тава. Повтаряме процедурата и с другите две топки тесто, а навитите рула нареждаме едно до друго в тавата (трябва да е правоъгълна).

Така приготвената баница се покрива с прозрачно фолио и се оставя да втаса на топло за половин час, за да увеличи обема си и да стане въздушна преди печене.

След половин час се намазва с разбит жълтък и малко олио и се слага да се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 25 минути или до приятен загар.

македонска баница с извара

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?