Home » ЗДРАВЕ » Ето какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да проверите, когато купувате вода в пластмасова бутилка:
Ето какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да проверите когато купувате вода в пластмасова бутилка:

Ето какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да проверите, когато купувате вода в пластмасова бутилка:

Всички купуваме минерална вода (или изворна)  в пластмасови бутилки, даже ежедневно. Едва ли обаче се замисляте да огледате внимателно бутилката, освен може би за евентуални дефекти по дъното.

 За съжаление това не е достатъчно, за да защитите здравето си.

Пластмасовите бутилки винаги съдържат надпис върху етикета от какъв вид пластмаса са направени. И тази информация е много важна. В крайна сметка всяка пластмаса отделя химикали с различна степен на опасност в съдържанието на бутилката.

видове пластмаса

Всяка бутилка съдържа едно от тези обозначения. И ето какво означава всяко от тях.

PET или PETE

Това са PET или бутилки за еднократна употреба. Те могат да отделят тежки метали и вещества в течността, които влияят на човешкия хормонален баланс.

PET е най-често използваният вид пластмаса в света. Важно е да запомните, че е предназначен за ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА. Ако налеете водата си в такава бутилка, тогава се пригответе за факта, че някои алкални елементи и твърде много бактерии, които буквално обожават PETs, могат да проникнат в тялото ви.

HDP или HDPE

Това е много добра пластмаса, която не отделя почти никакви вредни вещества. Експертите препоръчват, ако е възможно, да купувате вода в такива бутилки. Тя е едновременно безопасна и екологична: почти цялата тази пластмаса се рециклира.

Това е твърд вид пластмаса, който най-често се използва за съхранение на мляко, производство на играчки, перилни препарати и някои найлонови торбички.

PVC или V

Артикулите, направени от този материал, отделят поне два опасни химикала. И двете имат отрицателен ефект върху хормоналния баланс.

Това е мека, гъвкава пластмаса, която обикновено се използва за съхранение на олио за готвене и детски играчки. Използва се и за направата на блистерни опаковки за безброй потребителски продукти. Използва се и за облицовка на компютърни кабели. От нея се произвеждат пластмасови тръби и части за водопровод. PVC е относително имунизиран срещу пряка слънчева светлина и атмосферни влияния, поради което често се използва за направата на дограма и градински маркучи. Експертите обаче препоръчват да не го купувате, ако можете да намерите алтернатива.

LDPE

Тази пластмаса се използва както в производството на бутилки, така и в производството на найлонови торбички. Не отделя химикали във водата, която съхранява.

Но е безопасно в случая само с контейнери за вода. По-добре е да не купувате торби в хранителния магазин от този вид пластмасе: можете да погълнете не само това, което сте купили, но и някои химикали, които са много, много опасни за сърцето ви.

PP

Тази пластмаса се предлага в бял или полупрозрачен цвят. Използва се като опаковка за сиропи и кисело мляко.

Полипропиленът е ценен заради неговата устойчивост на топлина. Когато се загрее, не се топи. Относително безопасен.

PS

Често се използва в производството на чаши за кафе и контейнери за бързо хранене. При нагряване обаче отделя опасни химични съединения.

Полистиролът е евтин, лек и доста издръжлив вид пластмаса, който изобщо не е подходящ за съхранение на топла храна и напитки.

PC или пластмаса без специални маркировки

Това е най-опасният вид пластмаса. Използва се в производството на бутилки за вода и контейнери за храна.

Абсолютно невъзможно е да съхранявате храна или вода в поликарбонатни контейнери: те освобождават бисфенол А, известно вещество, което разрушава вашата ендокринна система. Потиска производството на хормон, наречен естроген.

И ето още нещо. Помислете два пъти, преди да купите нещо в КАКВАТО и да е пластмасова опаковка. Все пак стъклото е много по-безопасно.

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?