Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Ето какво НИКОГА да не правите на Лазаровден, за да не пропъдите берекета и щастието от дома си:
Ето какво НИКОГА да не правите на Лазаровден за да не пропъдите берекета и щастието от дома си:

Ето какво НИКОГА да не правите на Лазаровден, за да не пропъдите берекета и щастието от дома си:

В съботата преди Цветница християнският свят празнува Лазаровден – денят е наречен в чест на Лазар, сподвижника на Исус, който умрял след боледуване, а Христос го възкресил от мъртвите.

Благодарение на това събитие мнозина повярвали в Спасителя. Празникът се нарича още – Вход Господен в Йерусалим.

В Християнството възкресението на Лазар е едно от най-емблематичните чудеса, извършени от Исус по време на престоя му на земята.

Този ден се пада в шестата седмица от Великия пост, тоест няма фиксирана дата.

През 2023 г. вярващите ще празнуват Лазарова събота на 8 април. На следващия ден, 9 април, е Цветница, а точно седмица по-късно ще дойде и главният празник в православието – Великден. Самото празнуване на Лазарова събота е установено от дълбока древност. Православните християни в Кипър, България, Гърция и други страни отбелязват празника според Григорианския календар.

лазарка носия

Какво никога не се прави на Лазаровден ?

Библията описва този ден като много важен и затова трябва да знаете какво да не правите на Лазарова събота.

Първо, отложете цялата тежка работа за по-късно. Пране, почистване и други са строго забранени. На въпроса дали може да се работи на Лазарова събота има недвусмислен отговор – не. По-добре е да прекарате този ден в разходка с приятели и семейство или в църква.

Не прекалявайте с празненствата, не се препоръчват пищни гозби на Лазарова събота.

В Лазарова събота, според традицията, не можете да правите домакинска работа – строго е забранено да работите в градината, да строите, перете, гладите, перете и чистите, така че домакините трябва да завършат всичко преди празника.

На празника не могат да се използват режещи и пробождащи предмети, затова на този ден мъжете не ловували и не колели добитък, а жените отлагали шиенето и плетенето до края на празника.

На този празник не можете да се дразните, да се карате, да решавате нещата, да правите други действия, които разрушават мира между хората.

В Лазаровден също не е възможно да се женят и да се провеждат други светски празници, както и да се отказва на хората помощ при тяхната молба.

Лазаровден традиции

Какво се прави на Лазаровден за късмет и берекет през 2023 година?

Ако хората искат късмет и берекет, те трябва след вечеря да вземат върбова клонка в лявата си ръка и да помолят Бог за материално благополучие, да прочетат молитвата „Отче наш“, да се прекръстят с дясната си ръка, да пуснат клонката във вода. Девойките, които искат да се омъжат, трябва да облекат сватбена рокля и да се обърнат пред огледалото.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?