Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Ето какво означава неприятния вкус в устата сутрин
Ето какво означава неприятния вкус в устата сутрин

Ето какво означава неприятния вкус в устата сутрин

Понякога се случва да преядем вечерта. В този случай няма причина за притеснение: храната, която се усвоява през нощта, може да предизвика неприятен вкус в устата сутрин.

Друг е въпросът, ако неприятните усещания в устата се появяват редовно и се храните правилно. Струва си да се провери дали някоя болест не е причината за този проблем. Например, постоянно появяващият се сладък вкус говори за повишено ниво на захар в кръвта и може да е ранен признак на диабет!

Горчив вкус

Горчивината в устата показва застой на жлъчка в организма. Това означава, че работата на черния дроб е нарушена, възможна причина е холецистит или проблеми с жлъчните пътища. Какво да правите? Пийте колкото е възможно повече вода, отстранете от диетата всички мазни, пържени, кисели и солени храни. Ако и тогава продължава да се появява горчив вкус в устата, незабавно се консултирайте с лекар.

Причината за горчивия вкус в устата могат да бъдат и “мързеливи черва”: състояние, при което храносмилането е лошо и храната се застоява в организма. Какво да правите? Яжте колкото се може повече пресни плодове и зеленчуци. Можете да пиете билкови чайове, които повишават чревната перисталтика – хвощ, невен, мента.

Друга причина – честата употреба на алкохолни напитки. Какво да правите? Изключете алкохолните напитки, направете курс на почистване на черния дроб. Не забравяйте за диетата и ограничете мазните и сладки храни.

Вкус на сероводород

Може би най-лошият вкус, който съществува в света! Ако усетите вкус на сероводород в устата си сутрин, стомахът ви произвежда недостатъчно количество стомашен сок. Това се случва при гастрит с ниска киселинност.

Какво да правите? За да се засили секрецията на стомашния сок, трябва да ядете по-пикантни храни. В никакъв случай не бива да преяждате, особено вечер. Ако усещате сутрин, че имате проблеми с храносмилането, свържете се с Вашия лекар: той ще ви предпише специални лекарства, които ще помогнат да се справите с този проблем.

Солен вкус

Интересен факт: в нашата слюнка се съдържа много натриев хлорид – сол. Когато в тялото няма достатъчно вода, всички течности се сгъстяват, включително слюнката. Така се появява този солен вкус в устата ви.

Просто пийте 2 литра вода на ден. Този проблем е познат на хората, които обичат алкохола. Бирата и виното извличат влагата от тялото, затова след като сте пили алкохол на сутринта сте жадни.

Сладък вкус

Сладък вкус в устата, особено сутрин, означава, че нивата на кръвната захар са високи. Ако редовно имате сладък вкус, трябва да посетите лекар. Препоръчваме Ви да бъдете прегледани от ендокринолог и да си направите тестове. Ако не обърнете внимание на най-ранните симптоми, може да платите не само със здравето си, но и с живота си.

Кисел вкус

Киселият вкус в устата е признак на повишена киселинност в стомаха. Ако солната киселина, която се произвежда за храносмилане, е в излишък, в устата се появява кисел вкус. Отказът от мазни, пикантни и сладки храни ще ви помогне! Разбира се, прегледът от специалист няма да навреди на никой. Лекарят ще предпише лекарства, които да намалят киселинността. Киселият вкус в устата може да бъде резултат и от нарушение в работата на панкреаса, например след празници.

Метален вкус

Металният вкус в устата подсказва за пародонтоза и други заболявания на устната кухина. Също така, може да се появи след отравяне с тежки метали, например живак, арсен, олово. Този вкус може да е съпроводен от приема на някои лекарства, като метронидазол.

Ако често усещате скомина след ядене на различни плодове, изплакнете устата си със сода. Неприятните усещания в устата веднага изчезват, а зъбният емайл няма да пострада!

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?