Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Ето какво чудо ни чака! Финландия усети силата на запътилата се към България арктическа стихия (ВИДЕО)
Ето какво чудо ни чака

Ето какво чудо ни чака! Финландия усети силата на запътилата се към България арктическа стихия (ВИДЕО)

Арктичната въздушна маса, формирала се над Северния Ледовит океан, днес и утре ще достигне изцяло Балканите и Югоизточна Европа.

По пътя си към тези райони, вчера тя премина с бурни и ураганни ветрове през Финландия и Скандинавия и причини сериозни проблеми там. Разбира се, по пътя си толкова далеч на юг, студът в значителна степен се трансформира и не следва да очакваме температури, сравними с тези в Сибир или дори най-северните полярни части на Европа. Циклонът е наречен „Азапели“.

В много райони на Финландия ветровете достигнаха скорости над 32 метра в секунда (пориви – до 41 метра в секунда, което попада над скоростта, над която вятърът е ураганен).

Вълните в Ботническия залив били високи до 8 метра. На южните острови на страната вятърът е изкоренил дървета и е прекъснал много електропроводи. Според информацията на дистрибуторската компания Energiateollisuus, повече от 80 хиляди домове са останали без електричество. Спрени са фериботите и автомобилния транспорт. Стихията засегна и Дания и Швеция, където беше затворен мостът, свързващ Копенхаген и Малмьо. В тези страни също няколко десетки хиляди домакинства са без електричество.

Силните ветрове се дължат на голямата разлика в атмосферното налягане между антициклон с център над Великобритания и много силният и дълбок циклонален вихър над Финландия и северната част на Европейска Русия и Прибалтика.

Породеният от тези градиенти (разлика в наляганията) бурни и ураганни ветрове, „свалят“ и „нашата“ арктична въздушна маса, която в момента нахлува над Балканите чак до най-южните им части.

Ето какво ще ни сполети:

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?