Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Ето как вашата имунна система реагира на коронавирус
как имунната система реагира на коронавирус

Ето как вашата имунна система реагира на коронавирус

Хората, заразени с новия коронавирус, могат да имат силно различни преживявания, научи ko4.

Някои съобщават, че нямат нищо повече от симптоми на лека настинка. Други са хоспитализирани и дори умират, когато дробовете им се възпалят и се напълнят с течност.

Как един и същ вирус може да доведе до такива различни резултати?

Учените все още са объркани от новия коронавирус. Но става все по-ясно, че имунната система играе решаваща роля за това дали се възстановявате от вируса или умирате от него.

Всъщност повечето смъртни случаи свързани с коронавируса се дължат на това, че имунната система не се справя, а не толкова от щетите, причинени от самия вирус.

Когато за първи път се заразите, тялото ви стартира стандартната си вродена имунна защита, както би било за всеки вирус.

Това включва освобождаването на протеини, наречени интерферони, които пречат на способността на вируса да се размножава вътре в клетките на тялото.

Интерфероните също набират други имунни клетки, които идват и атакуват вируса, за да не го разпространяват.

В идеалния случай този първоначален отговор дава възможност на тялото бързо да овладее инфекцията, въпреки че вирусът има собствени защитни сили да притъпява или избяга от ефекта на интерферон.

Вроденият имунен отговор стои зад много от симптомите, които изпитвате, когато сте болни. Тези симптоми обикновено служат на две цели:

Едната е да предупреди тялото, че е настъпила атака.

Другата е да се опита победа над вируса като изхвърляне на микроскопичните частици чрез кашлица или диария.

„Това, което обикновено се случва е, че има период, в който вирусът се стои скрит и тялото започва да реагира на това и ние го наричаме леки симптоми“, казва Мандип Мехра, доктор по медицина в Харвардското медицинско училище и стол по съвременна сърдечно-съдова медицина в Brigham and Women Hospital.

Появява се треска. Ако вирусът се установи в дихателните пътища, развивате кашлица. Ако вирусът се установи в стомашно-чревния лигавичен тракт, ще развиете диария.

Тези много различни симптоми се появяват в зависимост

от това къде в тялото се задържа вирусът. Новият коронавирус получава навлизане в клетка, като се придържа към специфичен протеин, наречен ACE2 рецептор, който седи на повърхността на клетката.

Тези рецептори са най-обилни в белите дробове, поради което Covid-19 се счита за респираторно заболяване.

Вторият най-голям брой АСЕ2 рецептори обаче е в червата, което би могло да обясни защо много хора с коронавирус изпитват стомашни разстройства.

„Тъй като вирусът се придобива чрез капчици, ако влезе в устата ви и навлезе в орофаринкса, той има две места, където може да отиде оттам. Той може да премине в белия дроб от орофаринкса, когато дишате, или ако имате гълтателен рефлекс, той ще слезе в стомаха ви“, казва доктор Мехра.

Целта на вродената имунна защита е да овладее вируса и да му попречи да се размножи твърде широко, така че втората вълна на имунната система е да има достатъчно време, преди нещата да излязат от контрол.

Адаптивният имунен отговор се състои от вирус-специфични антитела и Т-клетки, които организмът развива, които могат да разпознаят и по-бързо да унищожат вируса.

Тези антитела също са това, което осигурява имунитет и предпазва хората от заразяване с вируса, след като вече са го имали.

В някои хора обаче вирусът ще се възпроизведе и ще се разпространи бързо, преди имунната система да започне борба с него.

Затова лекарите и медицинските сестри, които са изложени на огромни количества от вируса многократно на ден, грижещи се за пациенти, могат да имат по-тежки инфекции, дори ако са млади и здрави.

Образно казано, колкото повече има от вируса, толкова по-трудно е имунната система да управлява тялото.

Друга причина тялото да загуби контрол над вируса се крие в самата имунна система.

Най-уязвимите по време на пандемията

са хора в напреднала възраст, чиято имунна система естествено започва да намалява с възрастта и хора, които са имуносупресирани поради друго заболяване или лекарства.

Потисната имунна система може да доведе до по-слаб начален отговор на интерферон или забавен отговор на антителата, което позволява на вируса да се разпространи от клетка в клетка сравнително необезпокояван.

Да не забравяме, че вирусът е в състояние да пребивава в белите дробове, болестта може да премине към пневмония, тъй като повече клетки се заразяват и възпалят.

В този момент болестта все още може да премине в две посоки

Имунният отговор може да остане стабилен и да възвърне контрола върху вируса, в крайна сметка да го изчисти чрез активност на Т клетки и антитела.

Или имунната система може да избухне и да започне да се престрашава, избутвайки все повече и повече възпалителни протеини, наречени цитокини, в неистов опит да се премахне вируса.

Това е вторият път, който причинява значителна клетъчна смърт в белите дробове, което води до най-тежките инфекции, синдром на остър респираторен дистрес и дори смърт.

Повечето от проведените досега клинични проучвания включват лечение на тези тежки случаи, което на повърхността има смисъл. Защото искате да дадете потенциално ефективни лекарства на най-болните хора, в случай че това може да помогне за спасяването им.

Докторът предлага антивирусните лекарства да се дават по-рано, когато хората тепърва започват да се разболяват, за да им помогнат да се преборят по-ефективно с вируса. А също и да им попречат да преминат към по-късните етапи.

Според него най-важното е, че „има различни стадии на това заболяване и как прилагате лечението, и в коя фаза на заболяването то ще носи по-голяма тежест по отношение на резултатите от пациента.“

Засега най-добрата ви защита срещу вируса е да поддържате имунната си система със сън, упражнения и добро хранене и най-важното:

Да миете ръцете си и да практикувате социално дистанциране, за да не се заразите на първо място.

Източник: novotopoznanie.com

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?