Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Ето как да разпознаем сърдечен удар един месец преди да се случи
как да разпознаем сърдечен удар

Ето как да разпознаем сърдечен удар един месец преди да се случи

Сърдечен удар – една от основните причини за смърт в света.

Стресът, нездравословното хранене и забързаният живот значително допринасят това да се случи, но за щастие има начини навреме да разпознаем симптомите и да предотвратим фаталния изход. От Ко4 подбрахме най-честите симптоми на инфаркт, които трябва да вземете под внимание.

Умора

Когато артериите се стесняват, сърцето ви започва да получава значително по-малко кръв, отколкото преди. Това затруднява работата на кръвоносната система. Първият признак за такъв проблем е постоянната сънливост и чувството на умора.

Загубата на въздух

Ако сърцето ви не получава достатъчно кръв, това означава, че до белите ви дробове не достига нужното количество кислород, което са свикнали да получават. Тези две системи са силно зависими една от друга. Така че, ако имате нарушено дишане, по-добре се консултирайте с лекар при първа възможност.

Слабост

Ако чувствате слабост по цялото тяло, това означава, че в артериите ви няма достатъчно кръв. Мускулите ви не получават необходимото количество кислород и хранителни вещества. Така че, ако често без видими причини чувствате отпадналост, това само по себе си е тревожен признак за проблем със сърдечно-съдовата система.

Подуване или болки в краката

Когато сърдечният мускул не функционира правилно, отпадните продукти в кръвта не се „изхвърлят” правилно от нея, което може да доведе до отоци – подувания, предизвикани от задържане на течности. Те са познати още под наименованието едема и обикновено започват от краката, ходила или глезени. Това е показател за забавена циркулация, която пък насочва за затормозено сърце.

В случай, че тъканите спрат да получават достатъчно кръв, може да се развие болезнено състояние – исхемия. При исхемията недостигът на кислород и хранителни вещества от кръвта става толкова остра в тъканите, че те започват да се увреждат. Придобиват мораво-син цвят.

Ако изпитвате повече от един от тези често пренебрегвани симптоми, потърсете лекарска помощ. Кардиограма и кръвен тест могат да дадат информация за настъпващи сърдечни проблеми и да дадат ценно време, в което лекарите да реагират и да предотвратят инфаркт на миокарда!

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?