Home » ЗДРАВЕ » Ето кога трябва да боядисате великденските яйца, за да привлечете щастие и просперитет в семейството:
Eto koga se boqdisvat qicata

Ето кога трябва да боядисате великденските яйца, за да привлечете щастие и просперитет в семейството:

В някои домакинства първото яйце, пазител на къщата, се боядисва в четвъртък на разсъмване, щом слънцето изгрее…

Боядисването на великденските яйца е един от най-старите християнски обичаи. Всяка година си задаваме един и същи въпрос: кога се боядисват яйцата?

Традиция, която се предава от поколение на поколение, а рецептите за боядисване на „най-красивите“ яйца се пазят като най-важната семейна тайна.

В някои домакинства първото яйце, пазачът на къщата, се боядисва в четвъртък на разсъмване, щом изгрее слънцето, а останалите яйца се боядисват в петък, но има и такива, които смятат, че на Разпети петък не трябва да се прави нищо, така че извършват тази дейност в събота преди Великден.

Етнолози отговарят на въпроса „кога се боядисват яйцата“.

Според тях яйцата могат да се боядисват от Велики четвъртък до Велика събота.

История

Боядисването на яйца обаче датира от древния Близък изток още преди 2500 г., когато хората са използвали природни багри – люспи от лук, спанак, цветове от теменужки, за да ги оцветят.

Има доказателства, че триполската култура в Централна Европа от 4500 г. пр. н. е. до 3000 г. пр. н. е., е боядисвала яйца. Историците смятат, че обичаят е започнал, когато древните перси или зороастрийците са боядисали яйца за Навруз или персийската Нова година. Този обичай продължава и днес сред някои персийски семейства, които боядисват яйца, за да отбележат Навруз.

Боядисани яйца: Легенди и традиции

Християните са възприели оцветените в червено яйца като символ на Христовата кръв, пролята по време на разпятието, но ритуалът е езически и е познат отдавна

Точният момент, в който християните са започнали да боядисват яйца, все още не е ясен, но така или иначе става част от Великденските празници. Когато християнството се разпространява в Украйна през 10-ти век, старата традиция за рисуване върху яйца с восък и боя, наречена писанки, става част и от новата религия. В гръцката православна традиция боядисаните червени яйца се свързват с времето, когато Мария Магдалена отива да посети гроба на Исус Христос, но открива, че той вече не е там.

През 1290 г. английският крал Едуард I наредил 450 яйца да бъдат оцветени или покрити със златни листа, за да бъдат дадени на кралските роднини и антураж. Традицията продължава няколко години по-късно, когато Ватикана изпраща на Хенри VIII яйце в сребърна кутия, за да отбележи Великденските празници.

Едва в края на 19-ти век яйцата започват да се превръщат в лакомства за деца, отчасти благодарение на викторианците, които обичаха добрата стара традиция.

Яйцата, боядисани в червено, са с по-стар произход от днешните шарени и според археологически източници се споменават в задгробните култове на старите европейски народи още от 4 век сл. Хр.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?